Bulgaria îşi aşteaptă rromii ce vor fi expulzaţi
Guvernul bulgar va accepta decizia autorităţilor franceze, dar încă nu ştie câţi rromi vor fi expulzaţi din Franţa, a declarat viceprim-ministrul şi ministrul de interne, Ţvetan Ţvetanov.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 29 Iulie 2010, 19:10
Bulgaria este şi ea în situaţia de a primi înapoi rromii pe care Franţa îi va expulza.
Guvernul de la Sofia a anunţat că va accepta fără comentarii decizia autorităţilor competente franceze, dar apreciază că nu trebuie politizată această chestiune.
Guvernul bulgar încă nu ştie câţi rromi vor fi expulzaţi din Franţa, a declarat viceprim-ministrul şi ministrul de interne, Ţvetan Ţvetanov.
Continuă acţiunea autorităţilor franceze în vederea identificării imigranţilor bulgari şi români ce vor fi expulzaţi.
Bulgaria acceptă decizia Franţei şi nu o va comenta, a subliniat Ţvetanov.
El a cerut ca problema să nu mai fie politizată, subliniind că şi alte ţări din Uniunea Europeană, printre care Republica Cehă şi Ungaria, au probleme cu rromii.
Din cauza lor, Canada a introdus viză pentru cetăţenii cehi, conform Ţvetan Ţvetanov.
Viceprim-ministrul a mai spus că, în ultimii 20 de ani, în Bulgaria nu a existat o politică reală de integrare a rromilor.
Acum, autorităţile pun accentul pe educaţia copiilor de rromi, ca o investiţie ce va duce la îmbunătăţirea situaţiei acestei minorităţi.
"Nu cred că rromii trebuie trataţi separat şi discriminaţi. Trebuie să respectăm drepturile tuturor cetăţenilor Uniunii, indiferent de etnia şi provenienţa lor", a spus viceprim-ministrul Tvetanov.
Într-un mod cu totul neaşteptat, acţiunea autorităţilor franceze a fost sprijinită de Partidul Euroroma, cea mai mare organizaţie politică Romeos din Bulgaria.
"În Franţa se duc numai rromii ce nu le place munca. Cei care lucrează cinstit sunt în Spania şi Portugalia. Rromii din România sunt de opt ori mai numeroşi în Franţa decât cei din Bulgaria" a spus liderul partidului, Tzvetelin Kancev.
Într-o scrisoare deschisă, adresată ambasadorului Franţei, Kancev cere elaborarea unei strategii pentru rezolvarea problemelor minorităţii, crearea unui organ executiv - cel mai bine, un comisariat în cadrul Comisiei Europene - şi alocarea fondurilor necesare în vederea finanţării strategiei anti-criză a rromilor.