Bulgaria importă 95 la sută dintre legume şi fructe
Numai 15% din produsele alimentare din magazinele mari din Bulgaria sunt producţie autohtonă.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 17 Ianuarie 2014, 14:33
Bulgaria, care în anii '80 s-a numărat printre cei mai mari exportatori de produse alimentare în fosta URSS, a ajuns să importe 95% din cantitatea necesară de legume şi fructe, ca şi 90% din carnea de vită şi carnea de porc.
Numai 15% din produsele alimentare desfăcute în verigile comerciale mari sunt producţie autohtonă. Informaţia a fost anunţată astăzi de preşedintele Comisiei de Stat pentru Burse şi Pieţe Agricole.
Cea mai mare parte din legumele şi fructele din magazinele bulgare vin din Turcia, Grecia şi fosta Republică Iugoslavă Macedonia.
Bulgaria, al treilea importator de produse agricole turceşti
Bulgaria a devenit al treilea ca importanţă importator de produse agricole turceşti.
Un produs tradiţional precum usturoiul se importă integral din China, piaţa fasolei este dominată de fostele republici sovietice din Asia Centrală.
Cartofii din magazine sunt din Polonia sau Germania.
În ultimii zece ani, producţia de legume şi fructe a marcat o scădere de 70%.
Compania Caracatiţa deţine o sută de mii de hectare
Suprafeţele însămânţate cu legume au scăzut cu 60, iar cele cu fructe cu 30%. În schimb, au crescut suprafeţele cu viţă de vie.
Agricultura bulgară este dominată acum de marii producători de cereale.
O singură companie, precum Caracatiţa, lucrează o sută de mii de hectare în Bulgaria de nord.