Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027
Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 a ajuns în plenul Parlamentului European.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Noiembrie 2018, 13:21
Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 a ajuns în plenul Parlamentului European. Eurodeputaţii urmează să voteze în scurt timp un raport interimar care propune creşteri semnificative de fonduri, faţă de propunerile Comisiei Europene, pentru cercetare, infrastructură de transport sau pentru combaterea şomajului în statele membre.
Transmite de la Strasbourg, Carmen Gavrilă:
Reporter: Pentru viitorul buget pe termen lung al Uniunii, adică 2021-2027, Parlamentul European vrea o finanţare mai consistentă pentru tineri - cercetare, creştere economică şi locuri de muncă şi combaterea schimbărilor climatice.
Legislativul european consideră că pentru noile provocări ca migraţia, apărarea şi securitatea ar trebui alocate resurse adecvate, în timp ce sumele pentru agricultura durabilă şi politicile de coeziune nu ar trebui reduse. De asemenea, Parlamentul vrea ca noile surse de venituri directe să înlocuiască parţial contribuţiile plătitorilor de taxe şi impozite.
Parlamentul ridică la 120 de miliarde de euro bugetul pentru programul Orizont Europa privind cercetarea, în timp ce Comisia Europeană, de exemplu, propusese 83,5 miliarde.
În plus, legislativul cere stimularea planului de investiţii strategice, aşa-numitul plan Juncker şi vrea fonduri mai mari pentru infrastructură de transport şi întreprinderi mici şi mijlocii.
Legislativul european propune şi dublarea finanţării pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor şi triplarea resurselor pentru Programul Erasmus+, aproximativ 94% din bugetul UE se întoarce la cetăţeni, regiuni, oraşe, fermieri şi mediul de afaceri, iar restul de cam 6% acoperă cheltuielile administrative ale Uniunii.
Odată ce plenul se exprimă prin vot, Parlamentul este pregătit pentru discuţii cu Consiliul. Eurodeputaţii vor un aşa-numit acord bun cu Consiliul pe marginea bugetului multianual, înainte de alegerile pentru Parlamentul European, din mai anul viitor.
Asta pentru că adoptarea cu întârziere a cadrului financiar multianual ar putea, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut, să ducă la apariţia de obstacole în lansarea unor programe noi finanţate de Uniune