Bugetul UE divizează partidul premierului britanic David Cameron
David Cameron şi-ar fi dorit ca bugetul UE să crească cel mult în linie cu inflaţia, dar după rebeliunea din propriul partid a admis că ar putea solicita o reducere a bugetului.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 31 Octombrie 2012, 18:59
Parlamentarii britanici au dezbătut miercuri, propunerile pentru bugetul UE din perioada 2014-2020.
Premierul David Cameron şi-ar fi dorit să meargă luna viitoare la Bruxelles pentru a cere doar o îngheţare a bugetului european, dar rebeliunea din propriul partid îl poate determina să-şi revizuiască poziţia.
Cel mai probabil, votul de miercuri se va solda cu o înfrângere a guvernului, deoarece opoziţia laburistă a anunţat că se alătură celor circa 40 de parlamentari conservatori care s-au răzvrătit împotriva poziţiei premierului David Cameron.
Într-o dezbatere foarte aprinsă, liderul laburiştilor Ed Miliband l-a acuzat pe primul ministu că are o atitudine umilă faţă de Europa.
"Nu poate convinge pe nimeni în privinţa Europei. Anul trecut şi-a folosit dreptul de veto şi uniunea fiscală a mers mai departe fără el. Acum a aruncat prosopul înainte ca negocierile să înceapă cu adevărat.
"Nu îi poate convinge pe liderii europeni şi nici măcar pe colegii lui de partid. E slab acasă, e slab şi în Europa. E o copie a lui John Major",a declarat Ed Miliband, care a fost acuzat de oportunism de către primul ministru.
David Cameron şi-ar fi dorit ca bugetul UE să crească cel mult în linie cu inflaţia, dar după rebeliunea din propriul partid a admis că ar putea solicita o reducere a bugetului.
"Acest guvern are cea mai dură poziţie în negocierile bugetare de când Marea Britanie a aderat la UE. Varianta cea mai bună ar fi o reducere, varianta mai puţin bună ar fi o îngheţare a bugetului. În orice caz, sunt pregătit să folosesc dreptul de veto dacă nu ajungem la o înţelegere care să fie în interesul Marii Britanii", a spus David Cameron.
Votul de miercuri, nu are însă un caracter obligatoriu şi nu forţează guvernul să adopte poziţia parlamentarilor, David Cameron urmând să-şi stabilească singur strategia cu care va aborda summitul european de luna viitoare.