Bugetul SUA, orientat spre relansare economică
Pentru reducerea deficitului bugetar, Barack Obama doreşte impunerea de noi taxe marilor bănci.
02 Februarie 2010, 08:06
Bugetul propus Congresului de Preşedintele Obama vine într-un moment în care republicanii, încurajaţi de recentele victorii pentru locuri în Senat şi de guvernatori incită publicul, şi aşa extrem de nemulţumit în legătură cu cheltuielile guvernamentale iar democraţii, nervoşi cer vehement şi foarte vocal mai mulţi bani pentru reducerea ratei de 10 procente a şomajului.
Or, cu ambele partide pregătindu-se alert pentru alegerile legislative din noiembrie, planul de cheltuieli al lui Obama este menit să urmeze un curs de mijloc între cei care se opun obiectivelor bugetului şi între a reasigura alegătorii nemulţumiţi.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Dan Pfeiffer a arătat că acesta este un buget care face opţiuni dificile în vreme ce învesteşte în crearea de locuri de muncă şi ajută la reducerea presiunilor economice asupra clasei de mijloc.
Pentru a da oamenilor locuri de muncă Obama propune 100 de miliarde de dolari, care ar fi destinate acţiunilor imediate printr-o lege privind crearea de locuri de muncă, lege care ar include reduceri de taxe pentru întreprinderile mici menite să încurajeze angajările, pentru programe de securitate socială şi pentru guvernele locale.
Pentru a reduce uriaşele deficite bugetare, Preşedintele ar impune noi taxe asupra marilor bănci şi ar permite expirarea măsurii de reducere a taxelor pentru familiile care câştigă mai mult de 250.000 de dolari anual. În plus, Obama propune îngheţarea pentru o perioada de trei ani a cheltuielilor interne care nu se referă la securitatea naţională.
Aceste eforturi vor însemna, totuşi, încă 100 de miliarde de dolari adăugate deficitului bugetar al acestui an care ar ajunge la 1600 de miliarde de dolari.
Un deficit de asemenea dimensiune pentru anul fiscal care se încheie la 30 septembrie ar fi cu aproximativ 150 de miliarde de dolari mai mare decât cel al anului trecut care a fost cel mai mare deficit de la al doilea război mondial încoace.
De aceea, pentru un plan mai comprehensiv de reducere a deficitului, Preşedintele va încerca să se bazeze pe un grup bipartisan de membrii ai Congresului şi experţi în buget care ar fi menit să conceapă un pachet de mărire a taxelor şi de reducere a cheltuielilor pentru tăierea drastică a deficitului până în 2015.
Obama a promis că va crea acest grup printr-un ordin executiv după ce Senatul a respins săptămâna trecută propunerea. Pentru a stabiliza datoria guvernamentală, spun, însă, mulţi economişti, guvernul ar trebui să nu aibă un deficit mai mare de 3 la sută din întreaga economie, ţinta pe care Casa Albă spune că speră să o atingă până în 2015.
Dar, cu noul plan bugetar, aceia şi economişti spun că deficitul nu ar putea fi mai mic de 3,9 procente pentru ca apoi să înceapă să urce din nou în jurul lui 2020.
Din întreg bugetul de 3800 de miliarde de dolari numai 1400 sunt destinaţi finanţărilor interne şi militare, pe care Congresul le poate controla direct, restul constituindu-se în cheltuieli aproape automate pentru programele de asistenţă medicală.