Bugetul de asigurări sociale britanic, "afectat de imigranţi"
Imigranţii români şi bulgari "au afectat bugetul sistemului de ajutoare sociale" deoarece una din şapte persoane nou sosite în Marea Britanie solicită ajutor din partea statului, potrivit "Sunday Express".
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 26 Septembrie 2011, 11:37
Imigranţii români şi bulgari au afectat bugetul sistemului social din Marea Britanie întrucât la sosirea lor în această ţară au solicitat ajutoare.
Este concluzia unui raport referitor la fosta guvernare laburistă dat publicităţii duminică de săptămânalul "Sunday Express".
Potrivit jurnaliştilor de la "Sunday Express", guvernarea laburistă a încercat să ascundă rezultatele rapoartelor privind imigraţia deoarece concluziile erau considerate a fi dezastruoase.
Unul din aceste rapoarte i-a avut în centrul atenţiei pe imigranţii români şi bulgari.
Se consideră că aceştia ar fi afectat bugetul sistemului de ajutoare sociale deoarece una din şapte persoane nou sosite în Marea Britanie solicită ajutor din partea statului.
Documentul arată că un sfert dintre imigranţii veniţi din România şi Bulgaria aveau un nivel de educaţie scăzut şi că cel mai probabil aveau patru sau mai mulţi copii.
În prezent, imigranţii nu mai pot cere ajutoare sociale până când nu dovedesc că au lucrat legal în Marea Britanie timp de un an de zile.
O condiţie care pentru cetăţenii din România şi Bulgaria este destul de greu de îndeplinit deoarece există încă restricţii pe piaţa muncii pentru muncitorii proveniţi din cele două state.
Un alt raport al Institutului Naţional de Studii Economice şi Sociale arată că relaxarea normelor privind imigraţia în guvernarea laburistă a încurajat fenomenul, circa 180 de mii de persoane alegând să se stabilească în Marea Britanie.
Dintre acestea, 44% au fost atrase de relativa deschidere faţă de imigranţi, 23% au venit să li se alăture rudelor şi 30% au venit ca o consecinţă directă a extinderii UE.