Bugetele statelor membre UE ar putea fi examinate la Bruxelles
Miniştrii de finanţe din UE şi-au dat acordul pentru o iniţiativă care prevede ca proiectele de buget ale statelor membre să fie examinate mai întâi la nivel european şi apoi supuse aprobării în parlamentele naţionale.
Articol de Claudia Marcu, 07 Septembrie 2010, 18:09
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană şi-au dat, marţi, acordul pentru o iniţiativă intitulată "Semestrul european", care prevede ca proiectele de buget din statele membre să fie examinate mai întâi la nivel european şi apoi supuse aprobării în parlamentele naţionale.
Ciclul de monitorizare va începe în fiecare an, în luna martie, şi va permite detectarea din timp a unor eventuale dezechilibre sau incosistenţe în politicile economice şi bugetare ale statelor membre.
La mijlocul lunii aprilie, statele membre îşi vor putea revizui strategiile bugetare pe termen mediu, iar în iunie şi iulie, Consiliul va reveni cu consultanţă pe baza căreia statele membre îşi vor putea definitiva bugetele naţionale pentru anul care urmează.
"'Semestrul european' va acoperi disciplina fiscală, stabilitatea macro-economică, precum şi politicile care facilitează creşterea economică în linie cu strategia europeană", a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.
Sancţiuni pentru nerespectarea Pactului de stabilitate
Acesta a mai spus că la sfârşitul lunii septembrie Comisia Europeană va face o propunere legislativă privind sancţiunile care vor fi aplicate statelor membre, care nu vor respecta Pactul de stabilitate.
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare a menţionat ca exemplu un mecanism de sancţionare automat, care poate fi oprit doar de o majoritate calificată în Consiliul European.
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană şi-au dat acordul şi pentru pachetul legislativ de supraveghere financiară.
După adoptarea de către plenul Parlamentului European, trei noi autorităţi de supraveghere financiară vor începe să funcţioneze de la 1 ianuarie 2011.