Budapesta susține intrarea României în spațiul Schengen
Ungaria, care deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, declară că nu înţelege poziţia Austriei, care blochează în continuare aderarea României şi Bulgariei la Schengen pe cale terestră.
Articol de Bogdan Isopescu, 05 Iulie 2024, 17:23
Întrucât România și Bulgaria au trecut toate testele la care au fost supuse în ultimii ani, Ungaria va insista în consiliu pentru o decizie pozitivă în acest an, în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen, a declarat ministrul de interne ungar într-o conferinţă de presă la care au participat jurnalişti din toată Europa.
Oficialul de la Budapesta a mai spus că pe durata mandatului său, Ungaria va pleda pentru propria viziune de apărare a graniţelor ca soluţie primară pentru problema migraţiei ilegale.
Ungaria spune că paza eficientă a graniţelor Uniunii ar trebui să fie principalul instrument pentru reducerea migraţiei ilegale şi nu alternativele din Pactul pentru migraţie, cele care încurajează atât migranţii, cât şi traficanţii să trimită valuri mari către spaţiul comunitar.
Ministrul maghiar de interne Bence Rétvári, spune că în abordarea temei migraţiei şi ca lider al Consiliului Uniunii Europene, Ungaria se va baza pe propria experienţă care a dat rezultate.
Ungaria, spune el, a construit garduri pentru a apăra graniţa de est, iar dispozitivele de supraveghere au reuşit să surprindă inclusiv faptul că printre migranţi există şi persoane care poartă arme de asalt şi că aceştia au atacat forţele de ordine.
El afirmă, de asemenea, că Ungaria nu va plăti amenda de 200 de milioane de euro pe care Curtea Europeană de Justiţie a impus-o statului maghiar pentru că nu şi-a corectat politica privind migraţia.
Mai mult, ministrul susţine că este o amendă nedreaptă pentru că, Ungaria, prin măsurile sale, protejează celelalte state europene de valurile de migranţi ilegali şi potenţiali periculoşi pentru spaţiul comunitar.
Conform acestuia, Ungaria nu are nicio obligaţie internaţională pentru migranţii ilegali care vin din state care nu se confruntă cu războiul şi aceasta ar trebui să fie şi politica Uniunii Europene, dacă vrea să rezolve problema migraţiei.
În marja politicii ungare privind gestionarea graniţelor Uniunii se înscrie şi extinderea spaţiului terestru Schengen către România şi Bulgaria. Ungaria vrea să rezolve dosarul până la sfârşitul anului.