Bruxelles: summit dintre Uniunea Europeană şi Consiliul de Cooperare al Golfului
Au participat şefi de stat şi de guvern din Uniune, oficiali ai celor mai importante instituţii europene şi lideri ai unor ţări precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau Qatar.
Articol de Radiojurnal, 16 Octombrie 2024, 23:23
La Bruxelles a avut loc astăzi summitul dintre Uniunea Europeană şi Consiliul de Cooperare al Golfului. Au participat şefi de stat şi de guvern din Uniune, oficiali ai celor mai importante instituţii europene şi lideri ai unor ţări precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau Qatar.
Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu, a transmis detalii:
Legăturile economice şi politice dintre cele două blocuri s-au intensificat în ultima decadă, dar mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina şi pe fondul intenţiei Uniunii Europene de a renunţa la gazul şi petrolul rusesc, pe măsură ce combustibilul fosil al Rusiei devenea tot mai blamat în blocul comunitar. În aceeaşi măsură, Uniunea Europeană se uită către Orientul Mijlociu pentru petrol şi gaz. Qatarul singur, spre exemplu, furnizează acum peste cinci procente din necesarul Uniunii Europene. Exportul statelor din Consiliul Golfului către Uniune a crescut la 177 de miliarde de dolari, iar investiţiile Uniunii în Golf la 233 de miliarde de dolari.
Uniunea Europeană se uită de asemenea şi către potenţialul de energie verde sau combustibili alternativi ai Golfului, dar şi către materialele critice necesare tehnologiilor verzi sau digitalizării. Pe de altă parte însă, cele două blocuri încearcă să se ajute reciproc şi în privinţa rezolvării celor două conflicte de la marginea Europei, în speţă războiul din Ucraina şi conflictul din Gaza, care s-a extins. În privinţa Orientului Mijlociu, ţinta celor două blocuri este similară, în speţă înfiinţarea statului Palestina, însă poziţiile de principiu sunt uşor diferite. Cât priveşte situaţia din Ucraina, ambele blocuri condamnă Rusia şi cer respectarea legislaţiei internaţionale. Însă când vine vorba de sancţiuni economice, lucrurile devin sensibile. Şi asta pentru că statele din Zona Golfului menţin anumite legături economice cu Rusia.
Situaţia din Ucraina va fi şi pe agenda Consiliului European, care începe mâine la Bruxelles. Potrivit unui comunicat, şefii de stat şi de guvern din Uniune vor examina progresele înregistrate cu privire la furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană, muniţii şi rachete, dar şi modalităţile prin care poate fi consolidat sectorul energetic al Ucrainei, ţinta unor bombardamente ale Rusiei. Migraţia este un alt subiect pe agenda summitului, după ce mai multe state, precum Austria, Danemarca sau Germania, au reintrodus controalele la graniţele lor pentru a depista aşa-numitele pătrunderi nepermise pe teritoriul lor.