Britanicii decid dacă ţara lor rămâne în UE
Corespondenţă de la Londra: Peste 46 de milioane de britanici cu drept de vot hotărăsc prin referendum dacă ţara lor rămâne sau nu în Uniunea Europeană.
Articol de Pavel Ionescu, 23 Iunie 2016, 14:26
Peste 46 de milioane de britanici cu drept de vot hotărăsc azi prin referendum dacă ţara lor rămâne sau nu în Uniunea Europeană, cu consecinţe care depăşesc cu mult graniţele regatului.
După o campanie îndelungată şi pătimaşă, tabăra pro-europeană este cotată cu un uşor avans în sondaje. Trimisul Radio România Actualităţi spune că balanţa va fi înclinată însă de cei 11% dintre britanicii care se vor hotărî în ultima clipă. O altă variabilă este vremea proastă din sudul Angliei, care poate afecta prezenţa la vot.
Mai multe ştiri despre #Brexit, pe site-ul nostru, la sectiunea specială consacrată referendumului din Marea Britanie.
A fost o furtună puternică toată noaptea, a fost chiar o secţie de vot inundată în sudul Londrei, peste 15 centimetri de apă, dar votul a continuat.
Am văzut şi eu câteva secţii de votare: lumea vine la vot, e o zi de lucru obişnuită, trebuie să spunem asta, şi o prezenţă de vot rezonabilă la prima vedere; nu cred că multe secţii de votare din România la nişte alegeri locale, să zicem, ar fi populate mai puternic la ora 9 sau 10 dimineaţa.
Practic, nu exista emisiune televizată care să nu abordeze dintr-un unghi sau din altul problemele care au dus la convocarea acestui referendum, de la economie, de la migraţie, joburi, până la banii pe care Marea Britanie îi cheltuieşte ca să fie membră a Uniunii Europene.
Toate lucrurile asta vor trebui foarte atent cântărite acum practic de cei care merg la vot. Se spunea că cei 10%-11% de indecişi vor determina până la urmă rezultatul final şi mai este un aspect, ploaia în continuare poate să mai creeze probleme, se aşteaptă după amiază un al doilea val, când mulţi ar putea să meargă la vot, poate după ce-şi termină serviciul şi iarăşi să fie dat peste cap eventual, dacă e cazul.
Rezultatele vor curge toată noaptea, asta este clar, pentru că, pe măsură ce ele sunt numărate, voturile sunt anunţate. BBC va ţine de exemplu un program continuu peste noapte, din oră în oră vor anunţa rezultate.
Marile televiziuni nu au comandat, din ce am înţeles, exit-poll-uri. Probabil că vor fi ceva realizate la final, dar ele nu au organizat pentru final nimic. Există un set de reguli aici care se aplică şi pe care l-au convenit toate staţiile importante, de la BBC la staţiile private de televiziune, ca peste zi să existe o anumită protecţie, lumea să nu fie influenţată de informaţii. Nu sunt date de exemplu informaţii despre cum votează. Se fac sondaje de opinie pentru ieşirea de la urne, dar astea vor fi date publicităţii după închiderea urnelor.