BREXIT: UE îndeamnă Marea Britanie să revină la masa negocierilor
Uniunea Europeană îndeamnă M. Britanie să revină la masa negocierilor privind Brexitul, dar de această dată cu propuneri acceptabile în privinţa backstopului irlandez.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 07 Martie 2019, 15:11
Uniunea Europeană îndeamnă Marea Britanie să revină la masa negocierilor privind Brexitul, dar de această dată cu propuneri acceptabile în privinţa backstopului irlandez.
Între timp, în Partidul Conservator de la Londra, susţinatorii Brexitului ameninţă că vor vota din nou împotriva acordului propus de premierul Theresa May şi fac planuri pentru a forţa o ieşire fără nicio înţelegere din blocul comunitar.
Reporter: Dan Vasiliu - Reprezentanţii europeni spun că sunt dispuşi să negocieze pe tot parcursul weekendului dacă guvernul britanic va înainta, până mâine, propuneri acceptabile care să rezolve disputele legate de backstopul irlandez.
Executivul de la Londra susţine însă că astfel de propuneri au fost deja făcute şi că fără garanţii cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal, că backstopul va fi doar o soluţie temporară, nu va putea trece prin Parlament acordul de ieşire din UE.
Aflată la Londra, într-o vizită oficială, ministrul francez pentru Europa, Nathalie Loiseau a declarat că varianta backstopului nu este ideală nici pentru UE, dar a precizat că acordul deja încheiat nu poate fi renegociat.
Nathalie Loiseau: Sperăm sincer că putem găsi o soluţie împreună, de fapt acordul deja încheiat reprezintă cea mai bună soluţie pentru că oferă timp pentru a negocia viitoarea relaţie şi oferă siguranţă pentru cetăţeni. Trebuie să se înţeleagă că acest acord nu poate fi renegociat. Nici noi nu ne dorim backstopul, nu ne dorim să fie pus în aplicare şi dacă vom fi nevoiţi nu ne dorim să fie pe termen lung.
Reporter: A declarat la BBC Nathalie Loiseau.
Nemulţumiţi de rezultatul acestor negocieri, susţinătorii Brexitului din Partidul Conservator au anunţat că vor respinge din nou acordul Theresei May şi încearcă să găsească sprijin pentru a forţa o ieşire fără nici o înţelegere. U
n nou vot asupra acordului urmează să aibă loc marţi, iar dacă acesta va fi respins, parlamentarii vor avea de ales, în ziua următoare, dacă vor o ieşire fără nici o înţelegere sau o prelungire a Articolului 50.