Brevetele pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus
Dezbateri intense la nivel mondial în legătură cu propunerea OMS de suspendare temporară a brevetelor pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Mai 2021, 07:58
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Propunerea Organizației Mondiale a Sănătății, sprijinită de Statele Unite, cu privire la suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus a generat dezbateri intense la nivel mondial.
Au fost reacții, de la optimism la reticență, iar acțiunile marilor companii farmaceutice au avut scăderi semnificative la burse.
Laurențiu Văduva: Venită, inițial, de la o coaliție de țări, condusă de India și Africa de Sud, această propunere urmărește accelerarea puternică a campaniilor de vaccinare la nivel mondial, pentru că licențele gratuite ar duce la fabricarea vaccinurilor oriunde va fi posibil. S-ar reduce totodată drastic decalajul de vaccinare între statele bogate și cele sărace. Anunțul de miercuri al Statelor Unite a fost salutat de Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Comerțului și OMS. Rusia, care tocmai şi-a omologat un nou vaccin, s-a declarat şi ea favorabilă. Europa, însă, a avut reacţii nuanţate: dacă Franța este pentru, Germania a arătat că protejarea drepturilor de proprietate asupra vaccinurilor este sursa inovării şi trebuie să rămână. Uniunea Europeană s-a declarat dispusă să discute orice propunere de combatere eficientă și pragmatică a pandemiei. Foarte tranșantă a fost Elveția, țară cu o industrie farmaceutică uriașă: o asemenea măsură nu va face nimic pentru un acces echitabil, abordabil și rapid la vaccinurile, medicamentele și produsele de diagnostic anti-COVID. Marile laboratoare americane, care dețin majoritatea brevetelor, se opun măsurii, pentru că le-ar priva de câștiguri imense. Laboratorul german BioNTech a declarat că nu protejarea brevetelor limitează producția și aprovizionarea cu vaccinuri și că, oricum, această măsură nu va avea efecte pe termen scurt și mediu. Dezbaterile au avut și o consecință imediată: acțiunile Pfizer, Moderna și BioNTect au scăzut cu aproximativ 2%, ieri, la Bursa din New York.