Biserica Ortodoxă Rusă "a dezamăgit" în privinţa Ucrainei
Patriarhatul ecumenic, cu sediul la Istanbul, şi Biserica Ortodoxă Rusă au intrat în conflict cu patru ani în urmă, din cauza deciziei Ucrainei de a crea o Biserică independentă.
Articol de Sergiu Şteţ, 25 Mai 2022, 14:55
Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe părinţii Bisericii Creştine Ortodoxe prin susţinerea invaziei Ucrainei de către Moscova, a afirmat Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual a aproximativ 260 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, într-un interviu citat de Reuters.
Moscova îşi numeşte invazia care durează de trei luni "operaţiune militară specială", cu obiectivul de a elimina fasciştii din Ucraina, afirmaţie despre care Kyivul şi aliaţii săi occidentali susţin că este un pretext nefondat pentru a declanşa un război neprovocat.
Capul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, a susţinut acţiunile Moscovei, iar poziţia sa a scindat Biserica Ortodoxă mondială. Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) i-a cerut Patriarhului Kiril să "intervină şi să medieze" pentru a ajuta oprirea războiului.
Într-un interviu transmis de televiziunea greacă de stat TV ERT marţi seara, Patriarhul Bartolomeu I a afirmat că se aştepta ca Patriarhul Kiril să se împotrivească deciziei preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina şi să demisioneze, dacă era necesar, ca gest de opoziţie.
"Nu ar fi posibil ca toate bisericile să nu condamne violenţa, războiul. Biserica rusă ne-a dezamăgit. Nu voiam ca Biserica Rusă şi fratele patriarh Kiril să fie această tragică excepţie. Nu ştiu cum îşi poate justifica în faţa conştiinţei lui", a afirmat el.
"Mă aşteptam ca fratele Kiril să se opună în acest moment crucial, istoric. Dacă era necesar, să îşi sacrifice scaunul, să îi spună lui Putin: "Domnule preşedinte, nu pot fi de acord cu dumneavoastră, demisionez", a afirmat Patriarhul.
Patriarhatul ecumenic, cu sediul la Istanbul, şi Biserica Ortodoxă Rusă au intrat în conflict cu patru ani în urmă, din cauza deciziei Ucrainei de a crea o Biserică independentă, "autocefală".
În Rusia se află aproximativ 100 de milioane de creştini ortodocşi. În Ucraina sunt aproximativ 30 de milioane de credincioşi ortodocşi.