Biblioteca Apostolică a Vaticanului, redeschisă după trei ani
Pentru trei ani, Biblioteca Apostolică, înfiinţată în secolul XV, a fost supusă unui proces de modernizare, care a costat aproximativ 8,9 milioane de euro.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Septembrie 2010, 16:46
Pentru trei ani, Biblioteca a fost supusă unui proces de modernizare, care a costat aproximativ 8,9 milioane de euro.
Biblioteca Apostolică a Vaticanului conţine aproximativ 70.000 de cărţi, care sunt păstrate într-un bunker rezistent inclusiv la bombardamente.
În urma modernizării, care a durat trei ani si a costat circa 8,9 milioane de euro, fiecare carte a fost echipată cu un cip, amplasat în paginele finale, cip – emitator de semnale radio, în caz de furt.
Prin noua tehnologizare a bibliotecii scade în special riscul pierderii sau furtului valoroaselor cărţi.
Măsura a fost luată, după ce un profesor american a încercat, in anul 1987, să fure pagini dintr-un manuscris din secolul al XIV-lea.
Bărbatul a fost condamnat, 9 ani mai târziu, în 1996, la 14 luni de închisoare după ce şi-a recunoscut fapta.
"Într-o astfel de bibliotecă, dacă o carte se pierde nu mai poate fi găsită. Cu noua tehnologie va fi mult mai uşor să localizăm cărţile pe care nu le găsim" a explicat vice-preşedintele bibliotecii, Ambrogio Piazzoni.
Renovarea Bibliotecii din statul Vatican, care s-a redeschis la 20 septembrie, a presupus totodată şi instalarea unu sistem de camere de supraveghere cu circuit închis, pereţi ignifugi, camere climatizate şi uşi electronice.
În cadrul Bibliotecii vor avea loc o serie de întâlniri între experţii internaţionali, prima dintre ele desfăşurându-se între 11 şi 13 noiembrie cu titlul: ”Biblioteca Apostolică a Vaticanului - loc de cercetare şi instituţie a savanţilor.”
Biblioteca datează din anul 1450, fiind înfiinţată de Papa Nicolae al V-lea şi adăposteşte, printre altele, cea mai veche Biblie din lume din anul 325. Sacrul document a fost donat bibliotecii, potrivit cercetătorilor, chiar de Constantin cel Mare, primul împărat roman care a devenit creştin.
Peste 20 de mii de persoane din 60 de ţări studiază textele bibliotecii anual, însă numai Suveranul Pontif poate să scoată o carte din incintă.