Benzina, la un preţ record în Italia
Preţul unui litru de benzină în Italia este de 1,5 euro, cu aproximativ 5 eurocenţi mai mult decât în celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Articol de Gabriela Pentelescu, 23 Aprilie 2010, 08:55
În Italia, benzina a atins preţul-record de 1,50 euro litrul iar guvernul de la Roma încearcă să stabilească reguli clare pentru a pune capăt creşterii necontrolate a preţului carburanţilor.
Aşa se face că ministerul italian al economiei a semnat un protocol cu reprezentanţii companiilor petroliere şi cu cei ai firmelor care distribuie carburanţi.
Documentul conţine mai multe măsuri, însă cele mai importante sunt cele referitoare la stabilirea unui preţ săptămânal al benzinei şi la majorarea numărului de pompe de carburanţi self-service.
Concret, protocolul conţine o serie de condiţii pentru fixarea unui preţ maxim, care va dura o săptămână şi pe care companiile vor putea doar să-l reducă, nu şi să-l majoreze.
De asemenea, o reducere a tarifelor se va putea face şi prin dublarea numărului de pompe self service, eliminându-se astfel costurile suplimentare ale benzinăriilor clasice.
Guvernul italian a luat aceste măsuri pentru că asociaţiile consumatorilor dau vina în mod deosebit pe reţelele de benzinării şi susţin că din cauza acestora în Italia carburanţii costă cu circa 5 eurocenţi mai mult decât în celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Într-o analiză publicată în cotidianul "La Stampa" se arată că preţul greu de controlat al benzinei este o consecinţă a diferitelor etape pe care le parcurge petrolul până când devine carburant şi ajunge apoi în rezervorul consumatorului.
Mai simplu spus, preţul final al carburantului nu este legat de valoarea barilului de petrol, ci de speculaţiile pieţei interne şi internaţionale.
O bună parte a majorărilor este cauzată de benzinării, care în Italia sunt în jur de 24.000, în timp ce în Germania, de exemplu, sunt 15.000, iar în Franţa 12.000.
Tocmai de aceea, protocolul în cauză mai prevede şi reducerea în următorii ani a numărului benzinăriilor de la 24.000 la circa 16.000.