Barack Obama promite limitarea programului de supraveghere NSA
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat vineri o serie de măsuri de limitare a programului de monitorizare şi interceptare a comunicaţiilor telefonice şi pe internet.
18 Ianuarie 2014, 09:10
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat vineri o serie de măsuri de limitare a programului de monitorizare şi interceptare a comunicaţiilor telefonice şi pe internet.
Amploarea programului Agenţiei Naţionale de Securitate a fost făcută publică în urma dezvăluirilor fugarului Edward Snowden.
Acestea au dus la un val de proteste ale americanilor care militează pentru dreptul la corespondenţă privată, dar şi ale unor guverne străine nemulţumite de interceptarea comunicaţiilor unor şefi de stat.
Unele dintre măsurile Casei Albe intră în vigoare imediat, cum ar fi cea care limitează numărul de telefoane ce pot fi urmărite, restrângând activitatea NSA.
De asemenea, noile investigaţii, care implică monitorizarea apelurilor telefonice, vor trebui făcute doar în urma unei decizii judecătoreşti sau în cazuri de urgenţă.
În ceea ce priveşte supravegherea cetăţenilor străini, Obama a cerut să fie puse în aplicare o serie de măsuri care să le ofere acestora protecţie.
De exemplu, să fie limitată durata de timp în care informaţiile despre cetăţenii străini pot fi stocate.
Aliaţii nu vor mai fi monitorizaţi
De asemnea, potrivit unui reprezentant al Administraţiei Americane, Casa Albă a făcut o listă cu zeci de şefi de stat şi lideri din lume care reprezintă aliaţi ai Statelor Unite şi care nu vor fi monitorizaţi.
Preşedintele Obama a dat de asemenea un ordin care precizează în ce scopuri poate guvernul Statelor Unite să strângă informaţii şi în ce context acest lucru nu îi este permis.
Astfel, autorităţile americane pot folosi programele de monitorizări pentru a preveni acte de spionaj şi ameninţări teroriste sau de natură cibernetică la adresa Statelor Unite sau a aliaţilor lor, precum şi când este vorba de activităţi ilegale transnaţionale, cum ar fi evaziunea fiscală.
Guvernul american nu poate strânge însă informaţii pentru ca firmele americane sau anumite industrii americane să obţină un avantaj competitiv, pentru a suprima sau accentua nemulţumiri ale populaţiie sau în acţiuni care ar dezavantaja persoanele de etnie, rasă sau sex.
Măsurile anunţate de Barack Obama au fost caracterizate drept "un pas în direcţia cea bună" de vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, care a cerut, însă, concretizarea acestor promisiuni prin legi.