Barack Obama: "Păstrarea locurilor de muncă, prioritară"
Preşedintele Statelor Unite a ţinut primul său discurs privind starea naţiunii.
Articol de Mihaela Mihai, 28 Ianuarie 2010, 09:23
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat că păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă pentru milioane de americani este prioritatea numărul unu a mandatului său.
În primul său discurs despre starea naţiunii, rostit în Congres, Barack Obama a afirmat că acest obiectiv poate fi atins, între altele, prin dublarea exporturilor în următorii cinci ani şi prin investiţii în infrastructură.
Discursul a fost menit să recâştige încrederea americanilor după o perioadă de criză economică.
Potrivit corespondentului nostru Doina Saiciuc, preşedintele a anunţat în urmă cu două zile iniţiativa privind îngheţarea pe o perioadă de trei ani a unora dintre finanţările programelor interne, dar şi propunerea înfiinţării unui organism pentru reducerea deficitului.
Barack Obama a încercat, pe parcursul întregii părţi a discursului dedicată economiei, să demonstreze că înţelege dificultăţile americanilor de rând de a-şi plăti facturile, în vreme ce băncile sunt salvate cu banii lor, ai contribuabililor, şi îşi acordă mari bonusuri.
Preşedintele a jucat cu fermitate cartea încrederii şi a speranţei.
Politica externă a ocupat un loc mai modest, Obama promiţând o luptă hotărâtă împotriva terorismului, vorbind despre creşterea numărului militarilor în Afganistan şi despre sfârşitul războiului din Irak.
Barack Obama a ameninţat Iranul cu "repercusiuni sporite", în cazul continuării programului nuclear.
Barack Obama a apreciat că diplomaţia urmată de administraţia sa a întărit poziţia Washingtonului în faţa "statelor care continuă să încalce acordurile internaţionale pentru a se dota" cu arme nucleare.
"Acesta este motivul pentru care comunitatea internaţională este mai unită, iar Republica islamică Iran mai izolată. Iar liderii iranieni, care continuă să îşi ignore obligaţiile, nu trebuie să îşi facă iluzii: şi ei vor suporta repercusiuni sporite".
Şase mari puteri încearcă de câteva luni fără succes să negocieze cu Teheranul, suspectat în continuare că îşi dezvoltă capacităţile militare sub acoperirea unui program nuclear civil.
Statele Unite şi ţările europene care negociază în cadrul dosarului nuclear iranian doresc să impună sancţiuni Teheranului, dar întâmpină rezistenţă din partea Chinei, care preferă continuarea dialogului. Cele şase state nu au luat nicio decizie în cadrul ultimei reuniuni, la 16 ianuarie, la New York.
În ceea ce priveşte Coreea de Nord, preşedintele american a apreciat că această ţară este din ce în ce mai izolată diplomatic şi este supusă sancţiunilor sporite, "sancţiuni care sunt aplicate cu stricteţe".
Obama a apreciat că ameninţarea armelor nuclerare este "poate cel mai grav pericol care îi pândeşte pe americani".
El a amintit că Statele Unite şi Rusia sunt pe cale de a-şi finaliza negocierile privind reducerea arsenalurilor nucleare.
Administraţia de la Washington va organiza, în aprilie, un summit cu 44 de state pe tema securizării materiilor nucleare, "astfel încât acestea să nu cadă niciodată în mâinile teroriştilor".