Barack Obama a semnat legea pentru libertatea presei
Noua lege prevede ca Departamentul de Stat să includă în rapoartele sale anuale o descriere a modului în care este respectată libertatea presei.
18 Mai 2010, 08:19
Preşedintele Barack Obama a semnat legea prin care extinde rolul guvernului federal în monitorizarea globală a respectării libertăţii presei.
Legea pentru libertatea presei este dedicată memoriei ziaristului Daniel Pearl care a fost răpit în Karachi la 23 ianuarie 2002 şi a fost apoi decapitat de terorişti pentru că scria despre militanţii islamişti.
"Evident, pierderea lui Daniel Pearl a fost unul din acele momente care au captivat atenţia lumii pentru că ne-a reamintit cât de valoroasă este libertatea presei şi că există unii care ar face orice pentru a reduce la tăcere ziariştii", a declarat Barack Obama.
În vârstă de 38 de ani, Daniel Pearl era şeful Biroului de presă din Asia de Sud al gazetei "The Wall Street Journal" şi făcea cercetări pentru a scrie un articol despre legătură dintre tentativă de detonare a unui puternic exploziv la bordul unui avion de către Richard Reid şi al Qaeda.
Noua lege cere Departamentului de Stat să includă în rapoartele sale anuale privind situaţia drepturilor omului în lume, o descriere a modului în care este respectată libertatea presei şi să numească explicit ţările în care ea nu este respectată.
Mai mult, în ce priveşte ţările în care există abuzuri severe împotrivă presei şi ziariştilor, rapoartele Departamentului de Stat vor consemna dacă guvernele respectivelor ţări au participat la ele ori le-au aprobat în mod tacit sau dacă au luat măsuri şi care anume pentru a apăra libertatea media şi pentru a se asigură că cei care atacă sau ucid ziarişti sunt deferiţi justiţiei şi judecăţi.
"Această lege trimite un mesaj puternic din partea guvernului SUA şi Departamentului de Stat că urmărim cu atenţie modul în care acţionează guvernele când este vorba de presă", a mai arătat preşedintele Barack Obama, care spus că Administraţia să este de partea libertăţii presei în lume.
Alături de preşedinte s-au aflat Adam, fiul în vârstă de şapte ani al lui Daniel Pearl, care nu şi-a cunoscut tatăl, fiind născut după uciderea lui, ca şi văduvă lui Pearl, Mariane.
Aceasta a intentat în 2007 procese împotrivă a 23 de persoane şi organizaţii.
Între cei chemaţi în faţă justiţiei se află şi unul din liderii al Qaeda, Khalid Sheikh Mohammed, care a revendicat responsabilitatea decapitării lui Pearl şi care se află acum în custodia SUA.
Comitetul pentru Protecţia Ziariştilor spune că din 1992 până acum au fost ucişi, în vreme ce îşi exercitau profesia 811 ziarişti, cei mai mulţi în Irak - 142.
Monitorizarea fenomenului a început în 1992.