Bănci ruseşti, acuzate că sprijină regimul Bashar al Assad
Mai mulţi senatori americani susţin că principalele bănci ruseşti oferă un paravan pentru operaţiunile financiare ale lui Assad.
18 Septembrie 2013, 18:49
Băncile ruseşti, acuzate de un grup de senatori americani că ar oferi un paravan pentru operaţiunile financiare ale regimului sirian condus Bashar al-Assad, resping afirmaţiile, pe care le cataloghează drept "o provocare".
Patru senatori cer ca instituţiile financiare din Rusia să fie sancţionate, pentru că ar ajuta, la rândul lor, regimul sirian să se sustragă sancţiunilor americane în domeniu impuse Damascului.
Pe fondul divergenţelor legate de interpretarea diferită a raportului ONU privind folosirea armelor chimice în Siria şi de conţinutul proiectului de rezoluţie a Consiliului de Securitate ce urmează să susţină acordul ruso-american privind armele chimice siriene, între Moscova şi Washington a apărut un potenţial nou factor de tensiune.
Într-o scrisoare adresată secretarului Trezoreriei, Jacob Lew, patru senatori - doi democraţi şi doi republicani - au cerut impunerea de sancţiuni împotriva unor bănci ruseşti pentru că ar avea afaceri cu regimul Assad, în pofida sancţiunilor impuse de Statele Unite, UE şi ONU, alimentând astfel conflictul sirian.
Ei propun îngheţarea activelor acestor bănci în Statele Unite, interzicerea oricărei activităţi a acestora pe teritoriul american şi restricţionarea accesului angajaţilor lor în Statele Unite.
Acuzaţiile nominale vizează trei dintre cele mai mari bănci ruseşti, toate controlate de stat. Banca VEB este acuzată de efectuarea plăţilor pentru bateriile antirachetă S 300; Banca VTB, a doua ca mărime din Rusia, pentru că ar adăposti activele personale ale lui Bashar Assad, iar Gazprom Bank, a treia ca mărime, este acuzată de plăţile pentru tranzacţiile cu petrol.
Băncile ruseşti au respins categoric acuzaţiile. VEB a declarat că lucrează cu Siria numai în domeniul datoriei de stat a acestei ţări faţă de Rusia.
Banca VTB a declarat că nu deţine conturi ale membrilor conducerii siriene, numindu-i pe cei patru senatori americani "politicieni iresponsabili", iar scrisoarea lor, o provocare menită să inducă în eroare opinia publică, pentru a mări astfel tensiunile legate de Siria şi a bloca cu orice preţ procesul de pace conturat în ultimele zile.