Banca Vaticanului, "un nou pas spre transparența financiară"
Vaticanul si Italia au semnat un acord de transparenţă şi schimb de informaţii în domeniul fiscal.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 02 Aprilie 2015, 11:36
Banca Vaticanului este privită de ani de zile cu suspiciune de autorităţile italiene şi internaţionale, instituţia fiind considerată drept un centru pentru activităţi ilicite, de la evaziune fiscală la spălare de bani.
Convenția care a fost semnată de cele două state prevede schimbul de informații începând cu anul 2014 și accesul la procesul de reglare a conturilor.
Responsabilii Vaticanului consideră că acesta reprezintă "un nou pas spre transparența financiară".
Totodată acest acord marchează și nou pas către reformarea Băncii Vaticanului, cunoscută ca Institutul pentru Lucrări Religioase, care de la înfiinţarea sa - în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - a fost în mijlocul mai multor scandaluri.
Acesta este prima convenție de acest tip pe care Sfântul Scaun o semnează cu un stat din Europa.
Acordul semnat de Italia cu Vatican este asemănător celor convenite în ultimele săptămâni cu Elveția, Liechtenstein și Monaco, alte paradisuri fiscale.
Atât Papa Francisc, cât și Benedict al XVI-lea au luat măsuri de reformare a Băncii Vaticanului, închizând până la 3.000 de conturi şi reformând multe dintre practicile acesteia.
In prezent, Banca Vaticanului are active de circa 6 miliarde de euro, majoritatea clienţilor, al căror număr depăşeşte 17.000, fiind ordine religioase şi organizaţii catolice de caritate din întreaga lume.