Banca Mondială îndeamnă SUA să ridice plafonul datoriei publice
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim atrage atenţia Washington-ului asupra "potenţialelor efecte catastrofice ale neîndeplinirii obligaţiilor financiare".
11 Octombrie 2013, 19:08
Banca Mondială face apel către Statele Unite să ridice plafonul datoriei publice în timp util, avertizând că, în caz contrar, vor exista consecinţe nefaste pentru întreaga lume.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele instituţiei, în deschiderea reuniunilor de toamnă ale FMI şi Băncii Mondiale, care au loc zilele acestea la Washington.
Avertismentul Băncii Mondiale vine după ce, joi, şi directorul FMI, Christine Lagarde, a tras un semnal de alarmă către SUA, ce riscă să intre în incapacitate de plată în mai puţin de o săptămână.
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, spune că ţările sărace vor avea cel mai mult de suferit dacă politicienii americani nu vor ajunge la un consens privind ridicarea plafonului datoriei publice.
"Blocajul politic din Washington şi termenul limită care se prefigurează în ceea ce priveşte plafonul datoriei publice încep să destabilizeze pieţele globale. Cerem politicienilor din Washington să ajungă la o înţelegere cât de curând posibil, pentru a evita potenţialele efecte catastrofice ale neîndeplinirii obligaţiilor financiare.
"Nu mai târziu de acum doi ani, în 2011, am văzut ce impact major a avut faptul că SUA era cât pe ce să intre în incapacitate de plată, cu efecte care au durat luni întregi. De data aceasta ar putea fi şi mai grav" a atras atenţia Jim Yong Kim.
În discursul de deschidere a reuniunilor de toamnă ale FMI şi Băncii Mondiale, directorul Fondului, Christine Lagarde a făcut apel, pe de altă parte, la o abordare holistică a problemelor economice şi la reforme care să ia în calcul previziunile care arată că, în următorii 10, 20, 30 de ani, puterea economică nu va mai fi atât de concentrată în mari centre financiare, ci va fi mult mai dispersată.
"Ce înseamnă asta pentru Fond? Înseamnă că pentru a fi credibili, pentru a fi relevanţi, trebuie să fim reprezentativi şi trebuie să fim oglinda acestor schimbări. deja mergem în această direcţie, deşi destul de încet" a precizat directorul Fondului Mondial Internaţional..
Atât directorul FMI, cât şi preşedintele Băncii Mondiale au apreciat progresele economice din ultima perioadă, dar au notat că mai sunt multe lucruri de făcut, în special în domenii precum şomajul ridicat.