Bacteria E.-coli creează pagube şi panică în Europa
Zece persoane au murit până acum în Germania din cauza bacteriei E.-coli. În Spania, fermierii se plâng că lumea nu mai cumpără legume din cauza bacteriei.
29 Mai 2011, 20:19
Germania continuă să fie în stare de alertă din cauza deceselor provocate de infecţia E.coli.
Contaminarea se face prin consumul de fructe şi legume nespălate, motiv pentru care cetăţenii au fost sfătuiţi să evite consumul de roşii, castraveţi şi salată în stare crudă.
Numărul morţilor a ajuns la 10, după ce numai în acest sfârşit de săptămână au murit patru femei în urma sindromului hemolitic urinic, una dintre complicaţiile grave ale acestei boli intestinale.
Ministrul federal al agriculturii şi protecţiei consumatorului, Ilse Aigner, a repetat avertismentul privind consumul de roşii, castraveţi şi salată în stare crudă.
58% dintre germani au renunţat, de altfel, la consumul acestora, potrivit unui sondaj.
Experţii germani şi spanioli continuă să caute sursa exactă a contaminării.
Cele mai multe cazuri se înregistrează în continuare în landurile din nordul Germaniei, ne-a transmis corespondentul Radio România, Ovidiu Suciu.
Se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească, întrucât sursa infectării este în continuare activă.
Boala afectează de regulă copiii sub 5 ani, dar de această dată este vorba de adulţi în proporţie de 87%.
Centrul European pentru prevenirea şi controlul bolilor de la Stockholm apreciază că este cea mai gravă epidemie de acest tip din istoria Germaniei.
Ravagii economice în Spania
Bacteria E.-coli face ravagii şi în Spania - de data aceasta, economice, ne-a informat corespondentul Radio România, Ana Maria Damian.
Fermierii spanioli se plâng că nimeni nu mai vrea să le cumpere legumele, după ce Comisia Europeană a lăsat să se înţeleagă că sursa contaminării ar fi castraveţii proveniţi din această ţară.
Agricultorii din Almeria au început să-şi distrugă plantele de castraveţi, conştienţi că aceştia nu vor fi vânduţi în Europa.
Ei calculează că deja înregistrează pierderi foarte mari.
Între timp, autorităţile din regiune au trimis mostre din castraveţii suspecţi spre analiză, pentru a determina dacă aceştia au fost contaminaţi în timpul producţiei.
Rezultatele analizelor vor fi cunoscute luni.
Producătorii din sudul Spaniei au acumulat zeci de mii de tone de legume care sunt blocate de la vânzare în Europa.
Cei mai afectaţi sunt proprietarii serelor de castraveţi.
Ei încearcă să demonstreze că produsele lor trec cu succes examenele de calitate, însă zeci de tone de legume au fost blocate la graniţe sau întoarse din drum.