Avertismente ale instituţiilor europene la adresa puterii din Turcia
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a exprimat suspiciunea că răspunsul lui Erdogan la tentativa de lovitură de stat era deja pregătit.
20 Iulie 2016, 09:56
Mai multe instituţii europene cer Turciei să respecte ordinea constituţională şi drepturile omului
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a vorbit despre respectarea democraţiei în Turcia şi a spus că răspunsul preşedintelui Recep Erdogan la reprimarea loviturii de stat din ultimele trei zile, lovitură de stat pe care Bruxelles-ul o condamnă,a fost un răspuns dur.
Martin Schulz a subliniat ceea ce mulţi lideri de la Bruxelles exprimau deja, suspiciunea că în 48 de ore răspunsul lui Erdogan ar fi fost pregătit deja.
Sunt întrebări care se ridică, declară Martin Schulz.
Martin Schulz: "Suntem îngrijoraţi în urma evenimentelor din ultimele zile şi nu numai din cauza unei reintroduceri a pedepsei cu moartea, ci şi pentru că 13.000 de persoane au fost demise, iar 6000 au fost arestate.
"Aceasta arată în mod clar că autorităţile erau pregătite pentru aşa ceva.
"Avem semne de întrebare că pot să ai dovezi într-un timp atât de scurt ca să arestezi atâtea mii de persoane şi vedem că această acţiune arată a răzbunare. Iată de ce îi cer preşedintelui Turciei şi guvernului să respecte drepturile fundamentale şi statul de drept."
Martin Schulz a mai afirmat că rămâne în contact cu liderul opoziţiei turce.
Aceeaşi reacţie au avut-o astăzi şi preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Elmar Brook şi raportorul pentru Turcia, Kati Piri, ca şi comisarul pentru extindere Johannes Hahn.
Aceştia au amintit că două treimi din investiţiile din Turcia vin din Europa şi nu invers.
În privinţa introducerii pedepsei capitale pe care Erdogan a anunţat că o va aproba dacă va fi o decizie a parlamentului în acest sens toţi liderii europeni sunt fermi şi spun că nu pot accepta o viitoare colaborare cu Turcia în aceste condiţii.
Martin Schulz îi aminteşte Turciei că este candidată la aderarea la UE.
Aş vrea să menţionez şi protestele acelor organizaţii importante ale jurnaliştilor de la Bruxelles, care anunţă că au dovezi despre blocarea mai multor site-uri de ştiri, a unor canale de media şi reprimarea mai multor jurnalişti din Turcia.
Câţiva zeci se află în închisoare, deja - spune Asociaţia Jurnaliştilor Europeni, care vorbeşte de măsuri draconice împotriva jurnaliştilor din Turcia luate de Erdogan, pe care Asociaţia Jurnaliştilor Europeni nu le va tolera şi le va sesiza Consiliului Europei, unde Turcia este membră cu drepturi depline.
Consiliul Europei aminteşte Turciei că în calitate de membră a acestuia este obligată să se supună Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
După lovitura de stat eşuată din Turcia, condamnată de altfel la momentul respectiv de Consiliul Europei, preşedinta Comisiei de politică externă, estonianca Marina Kallivrand, solicită puterii de la Ankara acum să respecte ordinea constituţională.
Cel mai bun răspuns este respectarea instituţiilor democratice şi a statului de drept, iar ca membră a Consiliului Europei Turcia este obligată să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi protocoalele sale adiţionale, spune oficialul Consiliului Europei.
Acesta se referă la dreptul la viaţă, care trebuie protejat în orice circumstanţă şi la dreptul la un proces corect, mai avertizează Consiliul.