Atribuţiile preşedintelui Republicii Moldova au fost sporite
De asemenea, o comisie de anchetă va verifica modul în care au fost emise deciziile Curţii Constituţionale, care a invalidat guvernul reieşit din alegeri.
Articol de Cristina Popușoi, Radio Chișinău, 18 Iunie 2019, 16:21
Parlamentul de la Chişinău îşi propune să constituie o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor a ceea ce a numit "tentativa de puci constituţional".
Comisia va examina inclusiv modul în care au fost emise deciziile Curţii Constituţionale, care a invalidat guvernul reieşit din alegeri în beneficiul Partidului Democrat, aflat la putere înainte scrutinului.
Noua majoritate a votat şi sporirea atribuţiilor preşedintelui Republicii Molodva în coordonarea Serviciului de Informaţii şi Securitate. Iniţiativele au stârnit critici din partea deputaţilor Partidului Democrat, care au revenit la şedinţele în plen.
Comisia care va fi controlată de majoritatea parlamentară va examina modul în care fosta guvernare şi unele instituţii ale statului, în special Curtea Constituţională şi Procuratura Generală, au acţionat în perioada dualităţii de putere la Chişinău.
Acum zece zile, parlamentul a format o majoritate parlamentară şi a învestit guvernul, însă acestea nu au fost atunci recunoscute de instituţiile statului, care ar fi fost controlate de Partidul Democrat.
Majoritatea parlamentară a aprobat marţi, 18 iunie, în prima lectură, şi atribuirea mai multor prerogative şefului statului, la coordonartea Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a Serviciului Protecţie şi Pază de Stat. Potrivit iniţiativei, directorul SIS va fi numit de parlament, la propunerea preşedintelui Republicii Molodva, aşa cuma fost şi până la sfârşitul anului 2016.
Autorii proiectului, deputaţii socialişti consideră că în 2016, cu puţin timp înainte de învestirea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte, reducerea atribuţiilor şefului statului în domeniul securităţii a fost nemotivată.
Proiectul a fost criticat de deputaţii Partidului Democrat, care au revenit astăzi in parlament, făcând referire la suspiciuni privind faptul că Igor Dodon ar fi controlat de servicii secrete de peste hotare. De asemenea, parlamentul a votat şi trecerea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat din subordinea prim-ministrului în cea a preşedintelui.