Atentatorul de la Lockerbie, eliberat
Pe 21 decembrie 1988 zborul Pan Am 103 s-a dezintegrat în aer din cauza deflagraţiei unei bombe amplasate la bord. 270 de oameni şi-au pierdut atunci viaţa.
Articol de Ionuţ Dragu, 20 August 2009, 13:13
Abdel Baset Al-Megrahi, cel găsit vinovat pentru punerea la cale a atentatului cu bombă "de la Lockerbie" a fost eliberat şi va pleca în ţara natală, Libia. Anunţul a fost făcut de către ministrul scoţian pe justiţie Kenny MacAskill, britanicii invocând faptul că Al-Megrahi este bolnav în stare terminală. Casa Albă însă şi-a exprimat "profundul regret" că libianul este acum un cetatean liber.
Abdel Baset Al-Megrahi a fost condamnat în 2001, pentru că a planificat atentatul cu bombă al zborului Pan Am 103 din 21 decembrie 1988. Fostul ofiţer de informaţii secrete din Libia a fost condamnat la 27 ani de închisoare. Ulterior în 2007 la rediscutarea cazului, multe voci au semnalat că de fapt Abdel Baset ar fi fost găsit ţap ispăşitor şi că de fapt altcineva este vinovat de tragedia aviatică.
În urma exploziei bombei, amplasată în cala de bagaje, aeronava s-a dezintegrat în aer, toţi cei 259 de pasageri, majoritatea americani, pierzându-şi viaţa. Tragedia aviatică este cunoscută ca fiind de la Lockerbie, deoarece resturile aeronavei au căzut peste orăşelul scoţian, provocând alte 11 victime dintre locuitori. Tragedia aviatică a fost fără precedent în istoria aviaţiei britanice.
"The Times of London" a raportat joi că autorităţiile aeroportuare din Glasgow au confirmat faptul că aeronava liderului libian Moammar Gadhafi a fost programată pentru zbor, avionul urmând să-l ducă acasă pe Abdel Baset. Chiar Gadhafi a făcut lobby pentru întoarcerea lui Al-Megrahi, la auzul veştii că acesta are o problemă gravă de sănătate. Abdel Baset a fost diagnosticat, anul trecut, cu cancer, iar avocaţii acestuia spun că starea lui se deteriorează. Eliberarea lui Al-Megrahi mai vine exact la aniversarea a 40 de ani de la revoluţia ţării.
Bomba explodată la bordul avionului Pan Am Jet, a provocat indignarea statelor din vest care au categorisit Libia drept sponsor al teroriştilor. Astfel Organizaţia Naţiunilor Unite a impus sancţiuni economice în 1992, măsuri care au limitat accesul firmelor din SUA să mai facă afaceri în Libia. Jurnaliştii de la Associated Press menţionează că acţiunea de eliberare a lui Abdel Baset Al-Megrahi vine şi pe fondul relaţiilor tot mai bune dintre Libia şi Occident pe tema energiei, companiile de profil din vest, cum ar fi British Petroleum, realizând progrese în ultimii ani în negocierile pentru concesionarea câmpurilor de petrol şi gaze din această ţară.
Decizia executivului britanic de a-l elibera pe cel care a fost găsit vinovat pentru tragedia aviatică de la Lockerbie a stârnit reacţii diverse asupra familiilor victimelor.
Preotul britanic John Mosey, a cărui fiică, Helga, de 19 ani, a murit în atacul terrorist, spune că ar fi bine ca Al-Megrahi să se întoarcă acasă. "Este corect ca acesta să revină acasă si să moară cu demnitate alături de familie. Personal cred că este obligaţia noastră ca buni creştini să arătăm milă" a spus acesta.
Peste ocean însă familiile americane care au avut rude implicate in tragedia aviatică nu au primit bine vestea. "Sunt total împotrivă. El a ucis 270 de persoane", a spus Paul Halsch din New York, care şi-a pierdut soţia de 31 de ani în urma atacului.
Urmăriţi mai jos un documentar National Geographic despre atacul terorist de la Lockerbie.