Atentate în ziua alegerilor din Irak
Potrivit unui nou bilanţ furnizat de o sursă din Ministerul irakian de Interne, 38 de persoane au fost ucise şi 110 rănite în violenţele din ziua alegerilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Martie 2010, 13:24
Potrivit unui nou bilanţ furnizat de o sursă din Ministerul irakian de Interne, 38 de persoane au fost ucise şi 110 rănite în violenţele din ziua alegerilor, unele din cauza unor tiruri de obuze şi rachete katiuşa la Bagdad, altele în atentate cu bombe în capitală şi în împrejurimile oraşului.
Birourile de vot au fost închise în Irak la ora 14.00 GMT, ora 16.00, ora României.
Potrivit oficialilor electorali, ar putea dura câteva zile până când vor fi făcute publice rezultatele provizorii.
Irakienii speră ca aceste alegeri să pună capăt violenţelor cu care se confruntă ţara, de la căderea regimului lui Saddam Hussein.
Scrutinul, considerat crucial pentru viitorul ţării, se desfăşoară sub ameninţările lansate împotriva celor care ies la vot de gruparea teroristă al Qaida, care s-a şi ţinut de cuvânt până acum.
La ora deschiderii birourilor de votare s-au auzit şi primele explozii şi tiruri de mortiere, lansate asupra Zonei Verzi a Bagdadaului, sectorul cel mai protejat al Capitalei.
Au urmat atacuri şi în alte oraşe, chiar dacă autorităţile au mobilizat un dispozitiv excepţional de securitate: numai la Bagdad au fost desfasuraţi 200 de mii de poliţilti şi soldaţi, iar circulaţia rutieră este interzisă în toate oraşele.
Frontierele şi aeroporturile rămân închise pâna luni dimineaţă. Cu toate violenţele înregistrate se constată totuşi un progres enorm faţă de starea în care s-au desfăşurat alegerile precedente, din 2005, când teroarea era atât de mare, încât partidele au refuzat să divulge numele candidaţilor, de teamă că vor fi ucişi înainte de scrutin.
Principala provocare a actualelor alegeri legislative o reprezintă participarea tuturor comunităţilor, şi mai ales a suniţilor, care în urmă cu 5 ani au boicotat procesul democratic.
Premierul şiit în exerciţiu, Nouri al-Maliki, şi contracandidatul său laic, Iyad Allawi, sunt consideraţi favoriţi, însă trebuie să înfrunte o coaliţie de partide religioase şiite, influente în special în sudul Irakului.
Spre deosebire de primele alegeri legislative, din 2005, trupele americane nu participă la protecţia urnelor.
Aceste alegeri au loc cu şase luni înaintea retragerii trupelor combatante americane, dezangajarea totală a armatei americane fiind programată la sfârşitul anului viitor, după nouă ani de ocupaţie.