Arabia Saudită a anunţat că îşi întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul
Arabia Saudită a anunţat, ieri, că îşi întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul, după ce ambasada sa de la Teheran a fost luată cu asalt de manifestanţi.
Articol de Cătălin Gomboş, 04 Ianuarie 2016, 07:35
Arabia Saudită a anunţat, ieri, că îşi întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul, după ce ambasada sa de la Teheran a fost luată cu asalt de manifestanţi nemulţumiţi de uciderea unui cleric şiit de către autorităţile de la Riad.
Clericul a fost condamnat la moarte şi executat pentru rolul său în protestele minorităţii şiite din Arabia Saudită, iar moartea sa a dus la proteste vehemente ale şiiţilor din Orientul Mijlociu.
Ministrul saudit de externe, Adel Al-Jubair, a anunţat ieri că i-a cerut amabasadorului iranian la Riad să părăsească Arabia Saudită în 48 de ore.
Decizia de întrerupere a relaţiilor diplomatice a fost luată la câteva ore după ce ambasada saudită la Teheran a fost devastată de protestatari nemulţumiţi de executarea unui important lider al minorităţii şiite din Arabia Saudită.
Nimr al-Nimr a fost ucis în urmă cu două zile pentru rolul său în protestele violente ale şiiţilor saudiţi, care au avut loc între 2011 şi 2013.
Moartea sa a fost condamnată ferm de clerici şi politicieni şiiţi din Iran, Liban, Bahrein, Irak şi Yemen.
Majoritatea populaţiei Arabiei Saudite este formată din musulmani sunniţi, care aderă la şcoala wahabbită, una dintre cele mai stricte ale Islamului.
Monarhia saudită este principala putere sunnită din regiunea Golfului şi este în competiţie cu Iranul, o republică islamistă şiită.
Riadul a declanşat o campanie în Yemen, unde armata sa se luptă cu o miliţie şiită aliată cu Teheranul, şi sprijină grupări rebele sunnite din Siria care se luptă cu regimul lui Bashar al-Assad, de asemenea, un aliat al Iranului.
Majoritatea ţărilor arabe din Orient sunt dominate de sunniţi, însă şiiţii au o influenţă politică semnificativă în Iran, prin gruparea Hezbollah, şi în Irak, unde controlează guvernul şi parlamentul.