Aproape 75% din cetăţenii Ungariei spun că scumpirea alimentelor se datorează politicilor greşite ale guvernului
Un sondaj realizat la jumătatea acestei luni arată că majoritatea cetățenilor dau vina pe deprecierea forintului și pe creșterea tarifelor la energie și gaze.
Articol de Lea Berzuc, 28 Decembrie 2022, 19:55
Realizator: În Ungaria, mai bine de jumătate din populație afirmă că nu mai găsește unele produse alimentare la raft, în ciuda sau chiar din cauza plafonării prețurilor decise de Guvern la începutul anului și prelungită recent până pe 30 aprilie anul viitor, scrie Rador, citând presa de la Budapesta. Un sondaj realizat la jumătatea acestei luni arată că majoritatea cetățenilor dau vina pe deprecierea forintului și pe creșterea tarifelor la energie și gaze.
Reporter: Lea Berzuc - Cei intervievați spun că au resimțit o creștere cu 77% a prețurilor la alimente de la începutul lunii, deși Oficiul Central de Statistică a anunțat pentru toată luna noiembrie o creștere cu doar 44% a prețurilor la produsele alimentare, comparativ cu anul trecut. 88% dintre cei intervievați pun aceste creșteri în seama scumpirii electricității și cam tot atâția în seama deprecierii forintului. Aproape 75% spun însă că politicile Guvernului s-ar face vinovate, iar alți 63% îi invocă pe comercianții că ar fi profitat de context.
Aproape jumătate dintre cei chestionați dau vina și pe sancțiunile impuse de Bruxelles Rusiei, idee pe care Guvernul de la Budapesta a încercat să o inoculeze sistematic populației. În fine, sondajul mai arată că, din perspectiva propagandei politice, aceasta a funcționat doar cu alegătorii Fidesz. Astfel, votanții opoziției nu cred în discursul că Bruxelles-ul e de vină și 96% dintre ei pun explozia prețurilor la alimente în seama politicilor greșite. Din ancheta socială mai reiese că, pentru femei, 43% din bani se duc pe alimente. Bărbații spun însă că doar 35% din venituri merg pentru asigurarea supraviețuirii.