APCE- rezoluţie pentru dreptul membrilor unei familii de a trăi împreună
La Strasbourg, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie ce urmăreşte asigurarea dreptului membrilor unei familii de a trăi împreună
Articol de Dan Preda, 29 Iunie 2018, 00:24
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat ieri, o rezoluţie care, în esenţă, urmăreşte asigurarea dreptului membrilor unei familii de a trăi împreună. Rezoluţia a avut la bază un raport al deputatului moldovean, Valeriu Ghileţchi.
Cunoscut ca fiind un mare apărător al cauzei familiei Bodnariu - pentru cine nu îşi mai aminteşte e vorba de acea familie căreia îi fuseseră preluaţi copiii de către autorităţile norvegiene, pe motiv că ar fi avut parte de rele tratamente acasă - fostul pastor, actualmente deputat moldovean, Valeriu Ghileţchi, a instrumentat un raport pentru documentarea căruia s-a deplasat inclusiv la Oslo, în dorinţa de a asigura dreptul copiilor de a nu fi despărţiţi de părinţi, împotriva voinţei lor şi fără o hotărâre judecătorească.
Raportul s-a bucurat, pe parcursul realizării sale, de sprijinul multora dintre parlamentarii români, fiind criticat însă de unii dintre parlamentarii din ţările nordice, în special din Norvegia.
Scopul raportului, concretizat într-o rezoluţie spunea chiar deputatul Ghileţchi, este asigurarea dreptului familiei de a fi şi a trăi împreună.
Tot despre copii va fi şi un alt raport care îşi propune să abordeze situaţia minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate; pentru că iniţiativa i-a aparţinut, raportor a fost numit, chit că nu se afla la Strasbourg, senatorul român Viorel Badea, motiv pentru care l-am sunat să aflu ce aşteaptă de la acest demers.
Viorel Badea: "Efectele nocive ale migraţiei muncii, asupra copiilor rămaşi acasă, necesită un răspuns prompt din partea decidenţilor politici din statele membre ale Consiliului Europei, prin elaborarea unor măsuri adecvate în plan legislativ, care să ofere condiţiile şi un nivel cât mai ridicat de protecţie atât părinţilor, cât şi copiilor care se află într-o asemenea situaţie.
Totodată, va trebui să găsim modalităţile prin care să ajutăm părinţii să conştientizeze cât de grav poate afecta depărtarea lor de copiii pe care i-au lăsat acasă".
Raportul ar putea să ajungă în plen în sesiunea din ianuarie 2019.