Angela Merkel, sub dublă presiune
Mai mulţi lideri europeni importanţi, printre care și cancelarul german, se reunesc la Stockholm, în Suedia, pentru o rundă decisivă de negocieri privind noua conducere a CE.
09 Iunie 2014, 00:10
Mai mulţi lideri europeni importanţi se reunesc la Stockholm, în Suedia, pentru a discuta, spune versiunea oficială, pe marginea strategiilor de reformă a UE.
Dată fiind, însă, lista participanţilor, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, cel olandez Marck Rutte, şi premierul ţării gazdă, Fredrik Reinfeldt, în centrul discuţiilor este de aşteptat să fie soarta lui Jean-Claude Juncker ca viitor posibil preşedinte al Comisiei Europene.
La reuniunea de la Stockholm, cancelarul german Angela Merkel va încerca să găsească un compromis. Analiştii de la Bruxelles susţin că de acesta ar putea depinde chiar buna funcţionare a instituţiilor europene, după alegerile pentru Parlamentul European.
Merkel trebuie să îi convingă pe omologii săi britanic, olandez şi suedez să nu se mai opună candidaturii lui Jean-Claude Juncker la şefia Comisiei Europene. De altfel, chiar de la summitul de aici, imediat după alegeri, aceştia şi-au exprimat clar opoziţia faţă de candidatura lui Juncker.
Deşi alegerea acestuia se poate face în Consiliul European, printr-o majoritate calificată, opiniile Marii Britanii, Olandei şi Suediei, importante contributoare la bugetul UE, nu trebuie neglijate. Şi Angela Merkel ştie clar acest lucru.
Între candidatura lui Junker și amenințările britanicilor
Cancelarul german are această misiune dificilă - spun analiştii - să menţină candidatura lui Juncker şi să evite părăsirea blocului comunitar de către Marea Britanie.
Practic, guvernul de la Londra transferă o problemă strict de politică internă din această ţară la masa negocierilor la nivel european.
Angela Merkel trebuie să facă faţă şi presiunilor din propria ei coaliţie. La Berlin, atât creştin-democraţii, cât şi social-democraţii germani susţin cu obstinaţie un singur nume la şefia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
În ce măsură capacităţile de negociere ale cancelarului german vor da rezultate la Stockholm rămâne de văzut, mai ales că timpul se scurge deja până la summitul de la sfârşitul lunii iunie de aici, de la Bruxelles, unde şefii de stat şi de guvern trebuie să îşi exprime opţiunea.
Atât vocile popularilor europeni, cât şi ale social-democraţilor susţin, în urma unei colaborări pe care au decis-o în urma alegerilor, că nu poate fi posibilă decât o singură candidatură, impusă de rezultatul alegerilor.