Angela Merkel atrage atenţia asupra problemelor din zone euro
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a profitat de prezenţa sa în parlament, la dezbaterile pe tema bugetului pe 2011, pentru a atrage atenţia asupra unor teme internaţionale.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 24 Noiembrie 2010, 14:55
Angela Merkel spune că Germania va răspunde prompt cererii de ajutor a Irlandei, dar atrage atenţia şi politicienilor europeni că trebuie să aibă curajul de a-i determina pe investitorii privaţi să-şi asume o parte din riscul unor viitoare crize ale creditelor în zona euro.
Germania a reuşit să administreze foarte bine perioada crizei şi să iasă mai puternică din aceasta, a arătat şefa executivului de la Berlin.
Ea a insistat că programul dur de austeritate elaborat de Ministerul de Finanţe şi criticat de opoziţie, dar şi de numeroşi parteneri externi, este abordarea corectă.
"Avem o prioritate clară: consolidarea bugetului este pe primul loc. N-am uitat însă nici crearea unui sistem de impozitare simplu, just şi redus, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Vom lucra pas cu pas la implementarea acestuia." a declarat Angela Merkel.
Cancelarul german a amintit însă cifre importante din guvernarea sa după ce şeful fracţiunii social-democrate, Frank Walter Steinmeyer, a acuzat cabinetul că a servit, prin deciziile sale, interesele propriei clientele şi a neglijat binele comun.
"Dacă vorbim de dreptate socială în ţara aceasta, putem să spunem că avem mai mulţi oameni activi pe piaţa muncii decât înaintea crizei. În est avem mai puţini şomeri decât oricând după 1991. Rata şomajului este la cel mai scăzut nivel din ultimii 19 ani", a spus doamna Merkel.
Mai mult, creşterea economică foarte solidă înregistrată anul acesta, de peste 3%, a depăşit de peste două ori aşteptările. Totuşi, noile datorii se vor ridica şi anul viitor la 50 de miliarde de euro.
O sumă incredibilă, în opinia cancelarului. Germania stă mai bine decât media europeană şi decât SUA, cu un deficit de 4% din PIB în 2010. Dar aceste date arată că este nevoie de un buget de austeritate.
Cancelarul a precizat că politica de economisire, care va intra în vigoare în 2011, vizează să asigure viitorul ţării, şi nu să-i pună piedici.
"Reducem cheltuielile tocmai pentru a putea sprijini în viitor, în continuare, educaţia şi cercetarea. Pentru măsuri de relaxare fiscală există în prezent puţin spaţiu de manevră", a explicat doamna Merkel, contrată permanent de membrii opoziţiei în timpul discursului său.
Cancelarul federal s-a referit şi la problemele actuale din zona euro, arătând că mecanismul european de salvare a ţărilor aflate în criză funcţionează şi acesta este garanţia supravieţuirii uniunii monetare.