Anchetă privind posibila respingere ilegală a migranților la frontierele UE
Comisia Europeană a cerut astăzi o anchetă, după ce presa germană a relatat despre existența unor asemenea cazuri la granițele Croației și Greciei.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Octombrie 2021, 21:39
Comisia Europeană a cerut astăzi o anchetă privind posibila respingere ilegală a migranților la frontierele Uniunii Europene, după ce presa germană a relatat despre existența unor asemenea cazuri la granițele Croației și Greciei. Laurențiu Văduva cu detalii.
Reporter: Der Spiegel a publicat rezultatele unei anchete realizate timp de opt luni de către jurnaliști din șapte țări care a dezvăluit implicarea a ceea ce au numit 'unități speciale în respingerea migranților'.
Există 11 înregistrări video la granița Croației în care refugiații sunt loviți înainte de a fi trimiși înapoi în Bosnia. Există de asemenea dovezi că paza de coastă a Greciei alungă migranții înapoi în apele Mării Edge.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, doamna Ylva Johansson, a văzut dovezile chiar în timpul reuniunii de două zile de la Bruxelles a miniștrilor europeni de resort. S-a declarat șocată și a cerut o anchetă. Are programate chiar astăzi întâlniri cu miniștrii de interne croat și grec.
Ministrul croat a anunțat, între timp, o anchetă, spunând că poliția de frontieră croată respectă legea și că nu tolerează abuzurile.
Ministerul elen al Migrației și Azilului a dezmințit însă informațiile și a precizat că nu face decât să acționeze în deplin respect față de legislația internațională pentru a proteja frontierele Greciei și ale Uniunii Europene.
Conform dreptului umanitar internațional oamenii au dreptul de a solicita azil și este interzis ca potențialii refugiatţi să fie trimiși acolo unde viețile lor ar putea fi în pericol.
Pe de altă parte, atât Grecia, cât și Croația sunt confruntate cu presiuni migratorii uriașe, iar opinia publică este din ce în ce mai vehementă în respingerea migranților.
Comisia Europeană a propus anul trecut un nou pact privind migrația și azilul, dar acesta se află deocamdată în discuție și nu a fost aprobat de Parlament și de Consiliu, transmite Rador.