Amplă anchetă în cazul atacului terorist din Londra
În Marea Britanie, ancheta în cazul atentatului în care un soldat a fost ucis în plină stradă în sudul Londrei, scoate la iveală tot mai multe detalii despre cei doi suspecţi.
24 Mai 2013, 20:10
În Marea Britanie, ancheta în cazul atentatului de la mijlocul săptămânii, în care un soldat a fost ucis în plină stradă în sudul Londrei, scoate la iveală tot mai multe detalii despre cei doi suspecţi principali.
În paralel, Parlamentul britanic a început o anchetă referitoare la modul în care serviciile secrete şi-au făcut datoria.
Apropiaţii lui Michael Adebolajo şi Michael Adebowale au confirmat, în interviurile de după atentat, că cei doi suspecţi nu făceau un secret din simpatiile pe care le au faţă de islam.
Ei au participat deseori la demonstraţiile împotriva prezenţei Armatei britanice în Irak sau Afganistan.
Adebolajo era membru al grupului islamist Al Muhajiroun, interzis după atentatele din iulie 2005 de la Londra.
Se presupune că, de asemenea, avea legături cu ramificaţiile Al-Shabaab şi Al-Qaeda din Somalia şi chiar că ar fi încercat să viziteze această ţară.
Prin urmare, este firesc ca aceste persoane să fie monitorizate de serviciile secrete şi toată lumea se întreabă cum de a fost posibil un asemenea atac.
Număr mare de persoane monitorizate
Atât guvernul, cât şi specialiştii în domeniu explică faptul că presiunea pe serviciile secrete este uriaşă, în contextul în care acestea trebuie să fie fără greş.
Chris Phillips, fostul şef al Departamentului antiterorism britanic, spune însă că numărul mare al celor monitorizaţi face misiunea autorităţilor una aproape imposibilă.
"Vorbim de peste două mii de persoane. Este o diferenţă între a avea viziuni radicale şi a le pune în aplicare, dar asta nu înseamnă că suspecţii sunt supravegheaţi diferit. Efortul logistic este uriaş, iar Marea Britanie nu dispune de resursele necesare" spune Chris Phillips.
După atentatul de la mijliocul săptămânii, au apărut şi îngrijorări provocate de modul de operare.
Oamenii se întreabă dacă nu cumva teroriştii au deschis un nou front de luptă.
Poate că vremea bombelor a trecut, iar acum noii pioni sunt indivizi fanatici, care comit asasinate la întâmplare, în stradă, însă la fel de intens mediatizate.