Americani care renunţă la cetăţenie din cauza taxelor
SUA sunt printre puţinele ţări care impun propriilor cetăţeni ce trăiesc permanent în alt stat să depună documente pentru taxe.
Articol de Ioana Dogaru, 19 Iunie 2011, 18:02
Numărul americanilor bogaţi care renunţă la cetăţenie a crescut în ultima perioadă, situaţia fiind explicată de modificarea legislaţiei SUA privind taxele, potrivit cotidianului New York Times.
În ultimii şapte ani, numărul bogaţilor care au renunţat la cetăţenia americană a fost în medie de 115.
499 de americani care aveau averi suficient de mari încât să fie nevoiţi să anunţe fiscul au renunţat la cetăţenia americană, în primul trimestru al anului, potrivit datelor publicate de Andrew Mitchel, avocat specializat în sistemul internaţional de taxe, bazate pe cifre anunţate de autorităţile americane.
În 2008 s-a eliminat obligaţia de a depune acte la fiscul american pentru deducerile fiscale pe o perioadă de zece ani după renunţarea la cetăţenie, în timp ce numărul de zile care pot fi petrecute pe teritoriul SUA fără a intra sub incidenţa sistemului fiscal al Statelor Unite a crescut de la 30 la 120, mai scrie New York Times.
Potrivit legislaţiei anterioare schimbărilor din 2008, dacă o persoană petrecea peste 30 de zile anual pe teritoriul SUA după ce renunţa la cetăţenie era obligată să plătească aceleași taxe ca un cetăţean american.
SUA sunt printre puţinele ţări care impun propriilor cetăţeni ce trăiesc permanent în alt stat să depună documente pentru taxe.