America sprijină Japonia în combaterea efectelor dezastrului
Departemantul de energie al SUA a trimis în Japonia echipamente de detectare a radiaţiilor la sol. Politica de extindere a energiei nucleare în SUA ridică controverse pe tema securităţii de la centralele atomice.
18 Martie 2011, 09:45
Departamentul de energie al SUA a trimis autorităţilor din Japonia echipamente pentru detectarea radiaţiilor la sol.
Sistemul de detectare este parte a unui echipament de 771 de kg.
Mai mult, 39 de experţi ai departamentului american de energie se află deja în arhipeleagul nipon pentru a ajuta autorităţile la diminuarea efectelor dezastrului natural.
Departamentul american al energiei este în legătură directă permanentă cu experţii săi pentru a obţine informaţii în legătură cu evoluţiile de la centrala nucleară Fukushima din Japonia.
Între timp, departamentul de stat a recomandat cetăţenilor americani să evite călătoriile în Japonia până cel puţin după 1 aprilie.
Alerta s-ar putea prelungi în funcţie de evoluţiile de la centrala nucleară Fukushima.
În ceea ce priveşte politica extinderii energiei nucleare în SUA, în cadrul audierilor de săptămâna aceasta din camera reprezentanţilor, secretarul energiei, Steven Chu, a arătat că poziţia preşedintelui american Barack Obama a rămas neschimbată.
Congresmanul democrat de Texas, Joe Barton l-a întrebat pe Chu dacă în perspectiva celor întîmplate în Japonia, preşedintele încă susţine construcţia de centrale nucleare.
Steven Chu a cerut "garanţii de împrumut. Bugetul prezent cere de asemenea construirea de reactoare modulare mici".
"Această poziţie nu s-a schimbat” a adăugat Steven Chu.
Preşedintele Barack Obama susţine extinderea industriei nucleare
Preşedintele american alături de consilierii săi pe tema energiei spun că reactoarele din SUA sunt sigure.
Luna trecută preşedintele Barack Obama a cerut în bugetul propus congresului dezvoltarea industriei nucleare cu 36 de miliarde de dolari garanţii de împrumut.
Acestă sumă s-ar adăuga celor 18,5 miliarde de dolari ale programului deja existent.
Administraţia Obama încearcă să obţină garanţii prin care SUA să susţină împrumuturi pentru construcţia de noi reactoare nucleare.
Mai mult, administraţia americană spune că energia nucleară va ajuta SUA să realizeze obiectivul de a obţine până în 2035, 80% din electricitate din surse "curate".
Pe de altă parte, mai mulţi experţi americani spun că industria nucleară şi organismele de reglementare ale SUA trebuie să reexamineze planificarea în cazul unui dezastru, în special în cazul unor reactoare ca cele de la Vermont Yankee, care sunt proiectate precum cele de la Fukushima.
După accidentul din 1979 de la centrala Three Mile Island, din Pennsylvania, în SUA nu a fost emisă nici o nouă licenţă pentru construcţia de centrale nucleare.
Comitetul pentru energie şi comerţ al SUA din camera reprezentanţilor va desfăşura mai multe audieri în legătură cu criza niponă şi cu implicaţiile ei asupra reactoarelor din SUA.
Congresmanul democrat Edward Markey, unul din scepticii în ceea ce priveşte energia nucleară, spune că autorităţile de reglementare ar trebui să impună un moratoriu priviind construcţiile de centrale nucleare unde există riscuri seismice.
Edward Markey a adăugat că "Statele Unite au nevoie de o schimbare în abordarea siguranţei reactoarelor nucleare".
În vreme ce mai mulţi experţi nucleari şi din domeniul sănătăţii al Naţiunilor Unite prezic că radiaţiile emanate de la reactoarele japoneze traversează acum Pacificul şi vor atinge sudul Californiei în cursul zilei de vineri, secretarul departamentului pentru securitate naţională, Janet Napolitano spune că autorităţile se pregătesc pentru tot ce este mai rău .
În acest sens, toţi pasagerii sosiţi de pe insula niponă vor fi scanaţi pentru a se detecta nivelul de radiaţii.