Amânarea alegerilor locale din Donbas, salutată de UE, Ucraina şi Rusia
Ţările Uniunii Europene, Ucraina dar şi Rusia au salutat anunţul celor două republici separatiste din estul Ucrainei că vor amâna organizarea alegerilor locale până în 2016.
07 Octombrie 2015, 06:02
Ţările Uniunii Europene, Ucraina dar şi Rusia au salutat anunţul celor două republici separatiste din estul Ucrainei că vor amâna organizarea alegerilor locale, programate în a doua jumătate a acestei luni.
Mutarea alegerilor în 2016, discutată la recentul summit, de la Paris, permite continuarea punerii în practică a acordurilor de pace - a afirmat Franţa.
Germania a salutat faptul că preşedintele Vladimir Putin s-a ţinut de cuvânt când a spus că îi va contacta pe liderii din Doneţk şi Lugansk.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia salută decizia autoproclamatelor Republici Doneţk şi Lugansk de a amâna pentru anul viitor controversatele alegeri locale, anunţat iniţial unilateral pentru 18 octombrie, respectiv 1 noiembrie.
Decizia a fost anunţată într-o declaraţie comună a celor două entităţi şi este urmare înţelegerilor convenite vineri la Paris în cadrul summitului Cvartetului Normand.
Preşedintele Putin a dat de înţeles, după această reuniune că va solicita liderilor separatişti amânarea scrutinului unilateral, considerat de Kiev şi susţinătorii occidentali ai acestuia o piedică esenţială în calea implementării Acordului Minsk 2.
În acest sens, decizia separatiştilor nu a fost o surpriză.
Ei subliniază însă că până la noua dată a alegerilor, ce nu a fost încă precizată, Kievul va trebui să îndeplinească toate angajamentele asumate în cadrul acordului Minsk 2.
Este vorba de acordarea unui statut special pentru cele două regiuni, amnistierea şi neurmărirea penală a participanţilor la evenimentele din estul Ucrainei şi resupunerea la vot a amendamentelor la Constituţia Ucrainei, cerute de acordul de la Minsk, dar după ce textul acestora va fi pus de acord cu Doneţk şi Lugansk.
La baza deciziei, care poate permite deblocarea procesului politic, se află planul prezentat de Pierre Morel, şeful subgrupei pentru programe politice din cadrul grupului de contact.
De subliniat că amânarea alegerilor a survenit la câteva zile de la semnarea acordului privind retragerea armelor cu calibru sub 100 mm, considerat un pas esenţial pentru respectarea în continuare armistiţiului.
Republicile separatiste Doneţk şi Lugansk. Foto: eurotv.md.
Alegerile de anul viitor urmează să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia ucraineană dar pentru preşedintele Petro Poroşenko va fi o sarcină dificilă să convingă Rada Supremă şi clasa politică ucraineană să accepte aranjamentele de la Paris.
Una din probleme se referă la ceea ce Kievul consideră aspectul cheie, restabilirea controlului Ucrainei asupra graniţei cu Rusia, condiţie care se va putea realiza probabil după alegerile din Donbas.
Deocamdată în opinia preşedintelui ucrainean, aranjamentele de la Paris deschid calea pentru revenirea celor două regiuni rebele în Ucraina.
Pe de altă parte, schema aprobată la Paris oferă liderilor din Doneţk şi Lugansk posibilitatea de a rămâne de facto la conducerea regiunilor şi legalizarea lor în această calitate din punctul de vedere al legislaţiei ucrainene a celei internaţionale.
Acest lucru, în principiu, va permite şi Rusiei să menţină o influenţă decisivă asupra situaţiei din estul Ucrainei.
De menţionat, că potrivit unor surse neoficiale, una din condiţiile noului aranjament este încetarea operaţiunii militare ucrainene din Donbas.