Alegerile din Italia- sondaje de opinie
Sondaje de opinie referitoare la alegerile legislative şi regionale care se vor desfăşura mâine, în Italia
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Martie 2018, 00:21
Aproximativ 37% dintre voturi ar putea fi câştigate de coaliţia de centru dreapta, condusă de Silvio Berlusconi, care propune pe postul de prim-ministru pe actualul preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani. Practic, prin această mişcare, confirmată oficial joi seara la Roma chiar de Tajani, Berlusconi reuşeşte să îi convingă pe acei alegători care încă ezitau să voteze sau nu pentru el.
Mişcarea populistă Cinci Stele, care propune pe Luuigi Di Maio ca premier, ar putea obţine doar 27% din voturi. Cum însă populiştii nu sunt de acord cu niciun fel de coaliţie, este exclus să obţină procentajul necesar pentru a avea suficiente locuri în parlament şi pentru a guverna singuri.
În privinţa formaţiunilor de centru stânga, Partidul Democrat al lui Matteo Renzi propune în fruntea Executivului de la Roma pe actualul premier Paolo Gentiloni. Alegătorii care sunt de stânga dat nu vor să-l voteze pe Renzi vor opta pentru radicalii italieni ai Emmei Bonino de la Plus Europa, comentează presa din peninsulă.
Peste 51 de milioane de italieni pot să-şi exercite dreptul de vot. Două milioane dintre ei sunt indecişi. Patru milioane au votat deja în străinătate prin corespondenţă, în 177 de ţări, cei mai mulţi de la Londra.
La alegerile legislative de duminică pot vota şi românii cu dublă cetăţenie, aşa cum este scriitoarea Tatiana Covor, de peste 40 de ani, la Roma.
Tatiana Covor: "Sunt în Italia din 1976. Am început să votez în 1988, deci astăzi sunt 30 de ani de când tot votez pentru alegerile italiene. Cred că ete foarte important să votezi, pentru că trebuie totdeauna să fii parte din hotărăre, din decizie. Omul nu poate să fie totdeauna spectator şi critic la ceva neales de el pentru că nu a vrut să aleagă. Odinioară era mai simplu să votezi, cred, pentru că votul se baza pe ideologie. Erai la stânga sau la dreapta şi votai pe o parte sau cealaltă, în funcţie de propriile idei. Astăzi s-au schimbat multe. Partidele sunt atât de multe, încât e greu să înţelegi în ce parte o ia ţara dacă câştigă unul sau celălalt".
Toate principalele partide exclud o mare coaliţie cu rivalii, aşa că este foarte posibil ca după alegeri Italia să treacă printr-un blocaj, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013.