Alegerile din Afganistan, într-un climat de nesiguranţă
Numeroşi observatori se tem nu doar de violenţe, ci şi de fraude, în special în regiunile îndepărtate.
Articol de Bogdan Mihai, 19 August 2009, 10:42
Afganii sunt chemaţi la urne în data de 20 august, pentru cel de-al doilea scrutin prezidenţial din istoria lor, într-un climat de teamă legat de ameninţarea atacurilor rebelilor talibani, care riscă să ţină la distanţă de urne numeroşi alegători.
Preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, este considerat favorit, dar campania dinamică a fostului ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Abdullah, ar putea duce la un al doilea tur de scrutin, potrivit analiştilor.
Numeroşi observatori se tem nu doar de violenţe, ci şi de fraude, în special în regiunile îndepărtate.
Aproximativ 17 milioane de afgani sunt chemaţi să voteze în cele 7.000 de birouri electorale, unde sunt organizate simultan alegeri provinciale, sub protecţia a 300.000 de poliţişti şi militari afgani şi străini.
Duminică, talibanii au ameninţat că vor ataca secţiile de votare din Afganistan, într-o încercare de a boicota alegerile din 20 august.
Ameninţarea a fost făcută sub forma unor fluturaşi aruncaţi în satele din sudul Afganistanului, care au fost autentificate de un lider taliban, la o zi dupa un atac sinucigaş asupra sediului NATO din Kabul.
"În acest mod îi informăm pe respectaţii localnici că nu trebuie să participe la alegeri, ca să nu devină victime ale operaţiunilor noastre, pentru că vom folosi tactici noi", se arată într-un fluturaş distribuit în Kandahar.
Insurgenţii "nu au nici o şansă să reuşească un atac de anvergură", susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul Mohammad Zahir Azimi.
Guvernul afgan s-a declarat marţi încrezător în participarea populaţiei la alegerile de joi, dar a făcut un apel la presa locală şi internaţională să nu difuzeze informaţii despre violenţele probabile în dimineaţa votului, pentru a nu speria alegătorii.
Un atentat sinucigaş împotriva unui convoi militar al NATO la Kabul a provocat marţi moartea a cel puţin şapte civili afgani şi rănirea altor aproximativ 50, în ţară având loc şi alte atacuri. Sâmbătă, un atentat sinucigaş a fost comis în faţa cartierului general al NATO la Kabul, provocând de asemenea moartea a şapte civili.
"Aceste incidente nu îi vor îndepărta" pe afgani de la vot, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Humayun Hamidzada, în timpul unei conferinţe de presă la Kabul. "Avem toate motivele să credem că ei se vor deplasa (la birourile electorale) în ziua alegerilor", a adăugat el.
Milioane de afgani s-au înscris pe listele electorale, dovadă că ei sunt "hotărâţi" să voteze, potrivit acestuia. Un alt factor îi va determina să voteze: "pregătirea noastră în materie de securitate", a apreciat purtătorul de cuvânt.
În aparenţă mai puţin încrezător, Ministerul Afacerilor Externe a publicat, tot marţi, un comunicat prin care cere presei locale şi internaţionale să "nu difuzeze informaţii privind violenţele, între orele 06.00-08.00 (04.30-06.30, orele României), dimineaţa", joi, pentru a asigura "o largă participare a poporului afgan la alegeri", evitând răspândirea temerii, prin anunţarea de acte "teroriste".
Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului Human Rights Watch (HRW) a reacţionat la acest apel, denunţând într-un comunicat "o tentativă de cenzurare a libertăţii presei".
"Libertatea de expresie este garantată de Constituţia afgană şi afganii au dreptul să cunoască ameninţările la adresa securităţii lor şi să le evalueze ei înşişi", a declarat Rachel Reid, analist al HRW în Afganistan.
Talibanii au ameninţat de mai multe ori în ultimele zile că vor ataca secţiile de vot joi şi au cerut afganilor să boicoteze ceea ce ei consideră a fi "o impostură orchestrată de americani".
Rebelii au câştigat teren în ultimii trei ani, ajungând să exercite o influenţă mai mică sau mai mare în aproape jumătate din ţară. Violenţele ating în prezent niveluri record, după ce trupele internaţionale i-au înlăturat pe talibani de la putere, la sfârşitul anului 2001.
Preşedintele în exerciţiu a câştigat primele alegeri prezidenţiale "democratice" în 2004, cu 55,4 la sută din voturi în primul tur. În pofida sondajelor în scădere, din cauza exploziei violenţelor şi şomajului (care a ajuns la aproximativ 40 la sută), Karzai rămâne totuşi favorit, consideră analistul afgan Haroun Mir, "deoarece ceilalţi principali candidaţi nu au fost capabili să ofere o alternativă reală".
Patruzeci şi unu de candidaţi, între care două femei, concurează pentru funcţia supremă în stat.