Alegeri R. Moldova: Maia Sandu și Igor Dodon, în turul doi
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 02 Noiembrie 2020, 09:46
În Republica Moldova, candidata pro europeană Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de ieri, cu aproape 36% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 99,5% din sufragii.
Maia Sandu a fost urmată de președintele filorus Igor Dodon, cu 32,7 procente, și se va confrunta cu acesta în turul doi al alegerilor.
Pe locurile 3 și 4 s-au situat doi candidați care își dispută cu Igor Dodon electoratul de stânga.
Astfel, controversatul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, a obținut aproape 17% din voturi, în timp ce Violeta Ivanov, susținută de partidul oligarhului fugar Ilan Şor, a primit 6,5 procente.
Ceilalți patru candidați pro europeni sau care militează pentru unirea cu România au obținut împreună puțin peste 8% din voturi. Alegerile au fost marcate și de incidente, în special în secțiile dedicate alegătorilor din Transnistria, și de o prezență masivă la vot a alegătorilor din Europa. Natalia Zaharescu de la Radio Chișinău are detalii.
Rezultatele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală arată o repetare a confruntării de acum patru ani în turul doi dintre președintele Igor Dodon, de orientare pro rusă, și fostul premier Maia Sandu, care promovează apropierea de Uniunea Europeană.
Primul a declarat deja că scrutinul de ieri ar fi fost corect, liber și democrat, însă Maia Sandu a vorbit despre încercări de fraudare a alegerilor.
Ziua a fost marcată de scandaluri și contestații depuse de mai mulți candidați în legătură cu transportarea organizată și coruperea alegătorilor din regiunea transnistreană, pentru care au fost deschise 42 de secții în localitățile din dreapta Nistrului.
Câțiva foşti combatanți, care s-au luptat cu separatiștii în războiul din Transnistria din 1992, au blocat traseele de acces pentru mai multe automobile care se îndreptau spre secțiile de votare dinspre regiunea controlată de Tiraspol. ONG-ul Promo-LEX, care a monitorizat alegerile, a notat că sute de incidente au fost raportate de observatorii organizației.
Între acestea se numără zeci de cazuri de prezență nejustificate a persoanelor neautorizate în incintele secțiilor de votare sau în apropierea lor, zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor, transportarea organizată a alegătorilor, campanie electorală și prezența materialelor publicitare electorale în preajma secțiilor de votare, votare nejustificată în grup sau alte încălcări ale secretului votului, inclusiv fotografierea buletinelor.
La scrutinul prezidențial s-a înregistrat un număr record de alegători care au votat peste hotarele Republicii Moldova - peste 146.000 de cetățeni, dintre care unii au stat la coadă ore întregi pentru a-şi putea exercita dreptul la vot.
La secțiile din Republica Moldova au votat peste 1.214.000 de alegători, inclusiv 14.700 din regiunea transnistreană, cu o rată de participare destul de scăzută de 42,7%.
(PH)