Alegeri pentru "renaşterea Pragăi"
Cehii sunt chemaţi timp de două zile la urne pentru a-şi alege primarii. Cea mai mare bătălie se dă pentru primăria capitalei Praga, oraş ce se confruntă cu probleme economice în ultimii trei ani de zile.
15 Octombrie 2010, 16:16
Cehii se prezintă vineri la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi o treime din membrii Senatului, un scrutin desfăşurat pe durata a două zile.
Bătălia cea mai mare se dă pentru primăria capitalei Praga, unde şapte candidaţi încearcă să salveze reputaţia "Oraşului de Aur", unul dintre cele mai vizitate de pe continent.
Sondajele de opinie dau cele mai mari şanse de victorie fostului guvernator al Băncii Centrale, Zdenek Tuma, care candidează din partea Partidului TOP 09, şi medicului ginecolog Bohuslav Svoboda, din partea Partidului Civic Democrat al premierului Petr Necas.
"Praga e un oraş bogat din punct de vedere financiar, dar trebuie să ştim cum să administrăm eficient această bogăţie", a afirmat Zdenek Tuma.
Contracandidatul său, Bohuslav Svoboda, doreşte o îmbunatăţire a calităţii vieţii în Praga.
"Spaţiul public e foarte important, pentru că trebuie să fie locul unde se întâlnesc oamenii liber, să comunice între ei", a declarat Bohuslav Svoboda.
Acesta a concluzionat că spaţiul public a fost distrus de dezvoltarea automobilismului şi a urbanismului şi a adăugat că va investi în modernizarea transportului în comun şi va opri construcţia haotică de clădiri de toate felurile.
Optimismul lui Bohuslav Svoboda în ceea ce priveşte viitorul oraşului este atât de mare, încât este singurul care spune că, odată ajuns primar, va susţine candidatura "Oraşului de Aur" la o ediţie viitoare a Jocurilor Olimpice de vară.
37 la sută din locuitorii oraşului Praga doresc să se mute
Până acum vreo trei ani, viaţa în Praga era la fel de veselă ca muzica lui Dvorak.
În termeni de bunăstare economică, pe cap de locuitor, era a patra cea mai bogată regiune a UE, după Bruxelles, Londra şi Hamburg.
Acum, capitala Cehiei arată mai mult ca scoasă din romanele lui Kafka.
Salariile au încetat să mai crească şi sunt chiar mai mici decât în alte regiuni ale ţării.
La fel şi preţurile la locuinţe.
Compania care administrează metroul a introdus un sistem tarifar scump şi greu de înţeles.
Se construieşte haotic, de la zgârie-nori de beton şi sticlă până la un tunel aproape de centrul istoric al oraşului, care e pe lista patrimoniului universal al UNESCO.
Un sondaj recent arată că 37 la sută dintre cei 1,2 milioane de locuitori ai oraşului Praga se gândesc să se mute din oraş.