Alegeri decisive pentru UE, duminică, în Grecia
Cu două zile înaintea scrutinului, duelul politic continuă între principalele două formaţiuni favorite în cursa electorală, pro şi împotriva acordului de asistenţă financiară, semnat cu UE şi FMI.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 15 Iunie 2012, 14:28
Duminică este o zi decisivă pentru Uniunea Europeană, spun analiştii, în contextul în care alegerile legislative din Grecia ar putea întări aripa radicală, însă, dincolo de toate declaraţiile făcute de politicieni, în goana după voturi, experţii susţin că situaţia economică este tot mai precară.
Grecii retrag masiv bani din bănci, şomajul creşte, motoare ale economiei, precum turismul, merg pe avarie, iar banii de salarii şi pensii sunt pe terminate.
Vineri are loc ultima întâlnire a Cabinetului interimar, pe agenda căreia, potrivit unor surse apropiate, se află pregătirea legislativelor de duminică şi programul derulat de Guvernul în exerciţiu în perioada mandatului său de o lună.
Vineri seară, Panayotis Pikramenos îl va întâlni şi pe fostul şef al Executivului, Lucas Papademos.
Cei doi oficiali urmând să discute pe marginea ultimelor evoluţii şi posibila predare de ştafetă.
Două zile înaintea scrutinului, duelul politic continuă între principalele două formaţiuni favorite în cursa electorală, pro şi împotriva acordului de asistenţă financiară, semnat cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv Partidul de dreapta Noua Democraţie şi stânga radicală Syriza.
În cadrul mitingului electoral central, desfăşurat aseară, la Atena, liderul Syriza a declarat că dacă va ajunge la conducerea Greciei, va renegocia memorandumul.
Liderul Syriza nu a mai vorbit despre o anulare a acordului
"Dacă ne vor spune nu la toate, înseamnă că au de gând să extermine un popor şi doresc finalul eurozonei", a subliniat Alexis Tsipras.
Dilema alegerilor este, în accepţiunea sa, formarea unei coaliţii promemorandum sau unui guvern progresiv. Liderul Syriza s-a arătat convins că va câştiga alegerile de duminică şi le va înapoia grecilor ţara.
"Prin votul acordat Syrizei, poporul va deschide drumul către viitor, îşi va putea lua frâiele în propriile mâini, va deschide calea speranţei unei mari schimbări istorice pentru Grecia şi întreaga Europă", a mai spus Alexis Tsipras.
Liderul conservator, Antonis Samara se declară, în continuare, în favoarea acordului cu instituţiile creditoare, dar nu în totalitate.
Acesta spune că restricţiile bugetare impuse sunt o piedică în calea reformelor, promite să renegocieze aceste condiţii şi să solicite măsuri suplimentare de relansare economică.
"Politica memorandumului poate fi modificată, dar sunt necesare, în acelaşi timp, măsuri de dezvoltare. Aceasta nu poate reuşi însă, ni se spune, cu acţiuni unilaterale, ci numai respectând ceea ce ne-am asumat să facem şi acesta este adevărul", a declarat Antonis Samara.
Acesta a subliniat că principalul capitol pe care l-a dezvoltat programul partidului său, este reducerea şomajului.
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă ţara, cu rată oficială de peste 22 de procente, estimată semnificativ mai mare în realitate.
Preşedintele Noii Democraţii a declarat că aceste alegeri sunt o luptă a ţării şi nu a partidelor. Între timp, pe fondul incertitudinii şi a posibelelor consecinţe negative pe care le-ar putea avea rezultatul alegerilor de duminică, ritmul retragerilor de depozite din băncile elene a crescut în ultimele zile foarte mult.
Valoarea totală a acestora a ajuns la 500 până la 800 de milioane de euro zilnic, au declarat, la mijlocul săptămânii mai mulţi bancheri greci, pentru agenţiile de presă internaţionale.
În acest ritm, retragerile vor depăşi, probabil, recordurile anterioare şi nu vor mai fi sustenabile dacă vor continua timp de mai mult luni, a spus una dintre surse.