Al doilea cimitir al militarilor români căzuţi pe frontul de est
Al doilea cimitir al militarilor români căzuţi pe frontul de est, în cel de-al Doilea Război Mondial, va fi inaugurat în Rusia, în apropierea localităţii Apşeronsk.
26 Noiembrie 2018, 10:25
Al doilea cimitir al militarilor români căzuţi pe frontul de est, în cel de-al Doilea Război Mondial, va fi inaugurat în Rusia, în apropierea localităţii Apşeronsk, din regiunea Krasnodar.
Corespondență de la Krasnodar - Reporter: Alexandr Beleavschi - În prima etapă, astăzi, aici vor fi reînhumați 88 de soldați și ofițeri care au murit pe frontul din regiunea Kuban, înmormântați inițial în opt localități din zonă.
Ceremonia se va desfășura în prezența reprezentanților mai multor insituții de stat românești, a ambasadorului român la Moscova, Vasile Soare, asociației ruse "Memoriale Militare".
Un preot român va oficia slujba de pomenire.
Cimitriul a fost realizat în conformitate cu acordul interguvernamental româno-rus privind locurile de înhumare militară și contractul încheiat în acest de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România și asociația "Memoriale Militare" din Rsuia.
Cimitirul român se află în cadrul unui complex memorial, în aproierea cimitirelor similare german, slovac și ungar.
Conform unui documentar pus la dispoziție de Ambasada română, cimitirul are o suprafață de 800 de metri pătrați și are în centrul o cruce de granit înaltă de trei metri și o placă de granit cu inscripția în limbile română și rusă: "În memoria militarilor român și căzuți în luptă în zona Kuban".
Pe alte patru plăci comemoratiave sunt înscrise numele a 24 de localități din regiune, unde în perioada 1942-1943 au existat cimitire de campanie românești.
Osemintele celor 88 de militari români au fost identificate în anii 2003-2016, în timpul exhumărilor efectuate de Societatea germană pentru îgrijirea mormintelor de război.
Primul cimitir memorial colector al militarilor români morți în luptă în cel de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul Rusiei a fost inaugurat în 2015 la Rossoșka în apropiere de Volvograd, fostul Stalingrad.
Aici au fot reînhumate până în prezent rămășițele a 1644 de militari români.