Ajutoarele agricole din UE, "redistribuite"
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că acordarea ajutoarelor agricole în viitoarea politică agricolă europeană trebuie să respecte principiul echităţii.
Articol de Sorin Solomon, 18 Noiembrie 2010, 15:11
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat într-o conferinţă de presă că politica agricolă comună trebuie să facă o alegere fundamentală, care trebuie să decidă într-o agricultură putenică, extinsă şi o agricultură marginalizată în economia europeană.
"Viitoarea politică europeană trebuie să realizeze un mai mare echilibru între teritoriile europene decât în trecut" a declarat Dacian Cioloş.
Comisarul european spune că viitoarea politică comună, aflată în dezbatere şi care trebuie adoptată până la jumătatea anului viitor, are trei direcţii fundamentale: siguranţa alimentară, gestionarea resurselor naturale şi echilibrul între teritoriile europene.
Dacian Cioloş a declarat că ajutoarele agricole europene trebuie să respecte "principiul echităţii" ceea ce înseamnă o distribuţie corectă între regiuni şi diferitele exploataţii agricole.
În opinia comisarului european pentru agricultură, iniţiativele locale trebuie sprijinite, iar UE nu trebuie să închidă ochii faţă de agricultorii mici, care pot asigura o mai bună inserare economică şi socială.
"Redistribuirea ajutoarelor agricole nu înseamnă o revoluţie ci o evoluţie. Nu mai trebuie să continue acest sistem de subvenţionare în două viteze, care se face acum pe un criteriu istoric" a mai spus Dacian Cioloş.
Comisarul european spune că acestă redistribuire nu înseamnă că unii agricultori vor primi bani mai mulţi şi alţii mai puţini.
Dacian Cioloş a răspuns la întrebarea unei ziariste din Estonia şi a dat exemplul agricultorilor din ţările baltice care acum primesc subvenţii mai mici decât media euroepană, iar după implementarea viitoarei politici agricole comune, situaţia agricultorilor din aceste ţări se va îmbunătăţi.
Acest lucru nu înseamnă că fermierii din ţările care sunt de mai mult timp în UE nu trebuie să se sperie că vor primi mai puţini bani, iar eventualele contestări ale ţărilor mari cum ar fi Franţa şi Germania, vor fi discutate în parlamentul european.
" Uniunea Europeană înseamnă 27 de state şi nu doar două şi este în interesul acestora ca politica agricolă să evolueze, să devină credibilă, puternică şi reformată" a mai spus comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.