Ajutoare de întreţinere solicitanţilor de azil care vor pleca din Germania
Guvernul german propune ajutoare de întreţinere solicitanţilor de azil care vor să plece de bunăvoie în ţările de origine
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 05 Decembrie 2017, 01:26
Ministerul federal al Afacerilor Interne vrea să convingă solicitanţii de azil ale căror dosare au fost respinse şi pe cei care nu au perspective de rămânere în Germania să părăsească de bunăvoie ţara.
"Dacă hotărâţi să plecaţi din propria iniţiativă în ţările dumneavoastră, până la finele lunii februarie, beneficiaţi de ajutoare de întreţinere în primele 12 luni" - a declarat ministrul de interne, conservatorul Thomas de Maiziere.
Din acest moment, timp de trei luni, migranţii care se întorc benevol acasă, sunt îndreptăţiţi să primească până la 6.000 de euro în cazul familiilor şi maximum 2.400 de euro dacă este vorba despre o persoană neînsoţită cu vârsta de peste 12 ani. La această primă de reintegrare, cum o numesc autorităţile germane, se adaugă suplimente financiare, destinate achitării chiriei sau renovării şi mobilării locuinţei pe care solicitanţii de azil o deţin în ţara de origine.
Iniţiativa lansată de guvernul german extinde durata programului actual, care expiră la finalul acestui an şi dublează sumele puse la dispoziţia refugiaţilor.
Oferta este adresată solicitanţilor de azil din 40 de state, inclusiv Afganistan, Siria, Irak, Eritrea şi Somalia. Jumătate din sumă este plătită în Germania, iar restul după ce beneficiarii ajung în ţările lor.
Prin acceptarea ofertei Guvernului de la Berlin, solicitanţii de azil se obligă să nu conteste în instanţă o eventuală decizie negativă în dosarul de azil şi să nu revină în Germania. În caz contrar, aceştea trebuie să ramburseze ajutorul.
Numărul nou veniţilor, care se adresează justiţiei, după respingerea cererii de azil sau după ce dobândesc cel mult protecţie subsidiară care nu le permite să-şi reîntregească familai, a crescut enorm în ultimul an. În intervalul ianuarie - iulie 2017, judecătorii germani au dat câştig de cauză fiecăruia al patrulea solicitant de azil, nemulţumit de soluţia Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi.
Potrivit cotidianului Bild, între februarie şi octombrie 2017, din cele aproximativ 115 mii de persoane ale căror cereri de azil au fost respinse, doar 8.639 au acceptat să părăsească Germania de bunăvoie. 80.000 de extracomunitari sunt în continuare toleraţi de autorităţi, iar 35 de mii trebuiau expulzaţi în intervalul ianuarie - septembrie, măsură pusă însă în aplicare doar pentru 19.520 de persoane.
Stimularea plecării de bunăvoie a migranţilor este mai rentabilă decât organizarea expulzării şi poate reduce substanţial costurile Oficiului Federal pentru Migraţie, care are de achitat sume mari după fiecare proces pierdut. Anul acesta suma este de aproximativ 20 de milioane de euro.
Organizaţiile pentru drepturile refugiaţilor condamnă vehement strategia guvernului, pe care o cataloghează insidioasă şi de natură a-i împiedica pe aceştea să uzeze de drepturile pe care le au. Este deplânsă, se asemenea, şi includerea Siriei pe lista ţărilor în care oamenii se pot întoarce, ţară pe care Ministerul de Interne german o consideră în continuare nesigură, însă ministrul de interne al landului Bavaria, conservatorul Joachim Herrmann, consideră că în ultimele luni, în vaste regiuni din Siria, situaţia s-a îmbunătăţit.