Agricultura comunitară "ar putea avea de suferit în 2011"
Comisarul european Dacian Cioloş spune că agricultura ar putea fi domeniul cel mai grav afectat în 2011 din cauza neînţelegerilor în chestiunea noului buget comunitar.
Articol de Claudia Marcu, 16 Noiembrie 2010, 20:27
Mai multe investiţii importante în state ale Uniunii Europene nu pot fi susţinute financiar la ora actuală, din cauza neînţelegerilor în chestiunea noului buget comunitar.
Discuţiile privind bugetul Uniunii pentru 2011, negocieri purtate între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii nu au dus la un rezultat pozitiv, preşedintele Parlamentului acuzând chiar mai multe state membre că prin atitudinea lor inflexibilă ar fi închis uşa negocierilor.
Blocajul intervine în timp ce zona euro are mari probleme financiare, după ce Irlanda a anunţat că ar fi dispusă să accepte un ajutor de mai multe miliarde de euro pentru salvarea unor bănci.
Oficiali europeni dau asigurări că lipsa bugetului pe 2011 nu va afecta în nici un fel activarea mecanismului de ajutor pentru Irlanda.
Pe acest fond, la Bruxelles are loc reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro.
Conform Tratatului de la Lisabona, lipsa unui buget ar putea limita financiar instituţiile europene în primele luni ale lui 2011.
Aceasta va însemna a 12-a parte din fiecare capitol bugetar la finalul lui 2010. Fiecare linie bugetară va fi afectată.
De exemplu, licitaţiile pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană în cercetare ar putea fi amânate până după adoptarea bugetului.
Recrutările de personal pentru noul Serviciu de Acţiune Externă vor fi suspendate, iar noile autorităţi de supraveghere financiară care ar trebui să-şi înceapă activitatea la 1 ianuarie 2011 ar putea să nu funcţioneze deloc.
Posibile întârzieri ale rambursărilor în agricultură către statele UE
"Dar poate cel mai afectat domeniu va fi agricultura", spune comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş.
Acesta susţine că plăţile directe către agricultori sunt concentrate, în general, în primele luni ale anului, iar statele membre sunt cele care fac plăţile către agricultori, după care statele membre solicită rambursarea sumelor plătite către Comisie.
"În condiţiile în care nu există o decizie asupra bugetului, tot acest proces de rambursare din partea Comisiei către statele membre a plăţilor efectuate riscă să fie întârziat şi deci bugetele statelor membre să fie afectate cel puţin o perioadă de timp.
"Deci de asta, eu sper să se ajungă până la urmă la o deblocare a situaţiei. Oricum Comisia face eforturi în acest sens", a mai adăugat Dacian Cioloş.
Comisia Europeană lucrează la noul proiect
Din punct de vedere legal, nu este imposibil totuşi ca până la sfârşitul anului să existe un acord asupra bugetului pentru 2011.
Comisia Europeană a început deja să lucreze la noul proiect.
Cum va arăta acest nou proiect încă nu se ştie.
Preşedintele Parlamentului European spune că instituţia pe care o conduce este gata să găsească soluţii, pentru ca bugetul să fie adoptat cât mai curând posibil.
"Dorinţa noastră este ca Tratatul de la Lisabona să fie implementat. De aceea, am vrut un acord cu valoare legală privind rolul nostru în viitoarele negocieri bugetare", a precizat Jerzy Buzek.
Uniunea Europeană s-a mai aflat într-o situaţie asemănătoare la mijlocul anilor '80.