Agenda Rusiei la Summit-ul privind schimbările climatice, de la Paris
Rusia este convinsă că reuniunea liderilor de la Paris va prilejui şi dezbaterea unor probleme cum sunt situaţia din Siria şi incidentul doborârii avionului rus de către Turcia.
30 Noiembrie 2015, 06:57
Liderii mondiali se vor reuni la Paris pentru a discuta nu doar problemele climei, ci şi dezescaladare crizei dintre Rusia şi Turcia şi încă o dată formarea unei coaliţii antiteroriste largi.
Preşedinţii Putin şi Hollande vor continua, la Paris, discuţiile începute joi la Moscova.
Rusia şi Franţa s-au înţeles deja că vor face schimb de informaţii militare şi îşi vor coordona loviturile aeriene împotriva ISIS şi a altor organizaţii teroriste şi ca un pas spre depăşirea divergenţelor de a nu bombarda teritoriile controlate de grupările opoziţiei neteroriste.
Listele negre, ca şi cele albe, urmează încă să fie corelate, activitatea ce are loc în paralel şi la nivel internaţional în cadrul procesului diplomatic de la Viena.
Rusia subliniază că incidentul cu Turcia nu trebuie să afecteze acest proces.
De asemenea, Putin şi Hollande au susţinut închiderea forntierei dintre Siria şi Turcia şi intensificarea loviturilor aeriene asupra infrastructurii petroliere a Statului Islamic, principala lui sursă de finanţare.
Aici interesele celor două ţari pare să vină în contradicţie cu celei Ankarei, care susţine şi înarmeaza miliţiile turcomane de la graniţa siriano-turcă.
De asemenea, preşedintele Putin a acuzat Turcia că facilitează şi profită de pe urma traficării ilegalea petrolului provenit din zonele controlate de ISIS.
Răspunsul militar al Rusiei la acţiunile Turciei, pe care preşedintele Putin pe care le-a calificat ca fiind un act de trădare din partea unui stat pe care Rusia îl considera prieten, a dus la instaurarea de facto în nordul Siriei şi estul Mediteranei a unei zone de excludere aeriene pentru aviaţia turcă.
Principala măsură de retaliere sunt însă sancţiunile economice anunţate ieri de preşedintele Putin şi al căror conţinut guvernul ar urma să-l detalieze mâine.
Măsurile prevăd introducerea de vize pentru cetăţenii turci, interzicerea sau restricţionarea importurilor din Turcia, a activităţii companiilor turceşti în Rusia, angajarea la muncă în Rusia a cetăţenilor turci, interzicerea vânzării de excursii şi a zborurilor charter în Turcia.
Pierderile Turciei pot ajunge la zeci de miliarde de dolari, dar şi Rusia va suferi, inevitabil, pierderi însemnate.
Dezescaladarea crizei pare posibilă numai dacă se va găsi o soluţie care să minimizeze pierderi ale politicii, inclusiv cele de imagine pentru ambii protagonişti.
Preşedintele Erdogan a solicitat oficial o întâlnire cu preşedintele Putin astăzi, la Paris.
Kremlinul a confirmat primirea acestei solicitări, dar a declarat că liderul rus evita o asemenea întâlnire întrucât nu a primit din partea Turciei "nici cele mai elementare scuze pentru incidentul cu bombardierul Su-24".