"Afganizarea Afganistanului"
Reuniune la Paris în vederea stabilirii unei strategii pentru perioada de după alegerile prezidenţiale din Afganistan.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 03 Septembrie 2009, 13:00
Înainte de 30 septembrie, când se aşteaptă primele rezultate parţiale neoficiale ale alegerilor din Afganistan, la Paris se pregăteşte reuniunea a 17 ţări şi organizaţii prezente în Afganistan în vederea stabilirii unei strategii pentru perioada de după alegerile prezidenţiale din această ţară.
În cadrul unei conferinţe de presă comune a ministrului francez de externe, Bernard Kouchner, cu emisarul special al SUA pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrook, s-a încercat găsirea unui răspuns la întrebarea legată de perspectivele Afganistanului prin prisma foarte numeroaselor proiecte ale comunităţii internaţionale şi în lumina recentelor alegeri prezidenţiale. Asupra acestei întrebări s-au aplecat la Paris 27 de reprezentanţi din ţări şi organizaţii implicate în aşa-numitul proces de afganizare a Afganistanului. Este vorba despre un proces - aşa cum explica ministrul francez de externe, Bernard Kouchner - atât de securizare, cât mai ales de transformare, de dezvoltare economică a unuia dintre cele mai sărace state din lume.
Reuniunea intervine într-un moment delicat, dar în acelaşi timp foarte satisfăcător. Organizarea pe 20 august a alegerilor prezidenţiale. Satisfăcător, pentru că nimeni nu şi-ar fi închipuit acum câţiva ani că în Afganistan, pradă unui război teribil, poate avea loc un scrutin electoral. Delicat, pentru că rezultatul final nu este pentru moment cunoscut, dar şi pentru că principalii doi candidaţi strigă "Victorie!", invocând fraude puse la cale de tabăra adversă.
Comunitatea internaţională a decis să nu se amestece în procesul electoral, emisarul Richard Holbrooke punctând la Paris poziţia SUA.
"Nu avem un candidat favorit, după cum nu avem preferinţe pentru un rezultat încă din primul tur sau pentru organizarea unui al doilea. Pledăm pentru un proces corect, supervizat de Comisia Electorală independentă, care să ţină cont de deciziile Comisiei pentru plângeri electorale. Vreu un proces din care să rezulte un guvern legitim şi care să reflecte voinţa alegătorilor", a declarat Richard Holbrooke.
Ceea ce interesează, de asemenea, cu precădere comunitatea internaţională este şi ajutorul oferit poporului afgan. Emisarul Richard Holbrooke spune în acest sens că "nu ne-am reunit ca să judecăm calitatea unor alegeri al căror rezultat nu este deocamdată cunoscut".
"Cu un guvern acceptat de toată lumea, vrem să sprijinim decisiv populaţiile afgane din fiecare regiune prin proiecte concrete ce vizează agricultura, sănătatea, educaţia. Dar, desigur, pentru aceasta este nevoie de securitate. Nu putem avea în vedere o plecare a trupelor din zonă până regiunea nu este suficient securizată, pentru a putea profita de pe urma proiectelor şi de banii foarte mulţi pe care îi dă comunitatea internaţională", a spus emisarul special al SUA pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke.