Adjunctul lui Mubarak, "as al spionajului de înaltă clasă"
Analistul Stejărel Olaru a declarat la România Actualităţi că actualul vicepreşedinte al Egiptului este "un personaj cheie" în lupta pentru putere de la Cairo.
Articol de Gabriel Bassarabescu, 05 Februarie 2011, 17:36
Analistul Stejărel Olaru a declarat la Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii Matinal de Weekend, că în prezent în Egipt serviciul general de informaţii şi securitate este considerat unul dintre cele mai bine informate servicii de securitate în ceea ce priveşte fundamentalismul islamic şi dimensiunile acestuia la nivel internaţional.
Potrivit analistului român, Omar Mahmoud Suleiman Al Rifai, actualul vicepreşedinte al Egiptului, este un personaj cheie, pentru că a condus serviciul amintit anterior.
Stejărel Olaru a spus că Omar Suleiman a câştigat notorietate "prin rolul de mediator în dosarul negocierilor de pace israeliano-palestiniene, pe care l-a preluat în 2000, după cea de-a doua intifadă, influenţa sa asupra dialogului fiind catalogată, atât de oficialii israelieni, cât şi egipteni şi americani, drept una pozitivă".
Analistul Stejărel Olaru a adăugat că Omar Suleiman "a fost implicat în dosarul privind eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit, răpit de Organizaţia Hamas în iunie 2006, şi în iunie 1995, iar alături de preşedintele Hosni Mubarak a fost ţinta unei tentative de asasinat în Addis Abeba, pusă pe seama membrilor celulei Jihadul Islamic din Egipt".
De asemenea, Stejărel Olaru a spus că "după acest incident, relaţiile dintre acesta şi preşedintele Mubarak s-au consolidat".
În timpul protestelor, el a fost numit vicepreşedinte al statului egiptean, fiind prima persoană care ocupă această funcţie de la învestirea lui Hosni Mubarak ca preşedinte al Egiptului.
Potrivit unor surse din cadrul Serviciului Militar de Informaţii israelian, citate de analistul Stejărel Olaru, Omar Suleiman "este un as al spionajului de înaltă clasă, o persoană cu o gândire pragmatică, cu iniţiativă, taciturnă, foarte stabilă emoţional, reţinută, un excelent executant, care se remarcă printr-o loialitate faţă de preşedinte".
--fb1
Serviciile de informaţii egiptene "practică tortura"
Potrivit analistului român, care citează date de la Amnesty International, "peste 18 mii de persoane au fost arestate şi încarcerate în închisorile secrete egipetene fără a avea un proces".
De asemenea, analistul român spune că "cel mai important serviciu, care este subordonat Ministerului de Interne, se spune că ar activa suplimentar pentru înăbuşirea opoziţiei şi protejarea actualului regim, folosind metode de tortură".
Printre metodele amintite de analistul român se regăsesc legarea la ochi a victimelor, suspendarea acestora de tavan sau de cadrul unei uşi, de încheieturi şi glezne, în poziţii contorsionate, bătăi cu pumnii, cu biciul, cu bastoane de metal şi electro-şocuri.
Stejarel Olaru a mai precizat că în ultimele zile preşedintele egiptean Hosni Mubarak "a făcut în aşa fel încât persoanele care ocupau funcţii de conducere în structuri de forţă, generali din servicii secrete, din poliţie sau din armată, să fie prezente în guvern, cu alte cuvinte, să fie cât mai apropiate de Hosni Mubarak".