Aderarea la spaţiul Schengen, iniţial "pe căile aeroportuare"
Guvernul italian a anunţat că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul fără frontieră al Uniunii Europene Schengen s-ar putea face într-o primă etapă pe căile aeroportuare.
10 Iulie 2014, 23:28
Guvernul italian a anunţat că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul fără frontieră al Uniunii Europene Schengen s-ar putea face într-o primă etapă pe căile aeroportuare.
Pe de altă parte, preşedinţia italiană susţine că este nevoie de o schimbare radicală a politicilor europene.
Italia a anunţat printre priorităţile sale şi o politică de azil şi migraţie comunitară.
Ea doreşte ca răspunderea pentru migraţia din afara UE prin Marea Mediterană, care a produs recent tragedii, să fie o responsabilitate comună a statelor membre.
Secretarul de stat pentru afaceri europene al Guvernului de la Roma, Sandro Gozzi, a fost prezent la debutul preşedinţiei semestriale italiene a UE.
L-am întrebat dacă, pornind de la această prioritate a preşedinţiei italiene, va exista pe durata mandatului acesteia o discuţie şi o şansă pentru ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
"Vom avea o discuţie privind ambele state, România şi Bulgaria. Credem că s-au întreprins deja unele progrese mai ales pentru controlul aeroportuar şi acesta ar putea fi începutul unei noi etape în acest proces de acces la Spaţiul Schengen în ceea ce priveşte libera circulaţie în aeroporturi" a spus Sandro Gozzi.
Italia doreşte o politică de migraţie comună
Sandro Gozzi a explicat în acelaşi timp ce doreşte Italia prin această politică de migraţie comună.
"În primul rând, luăm în considerare serios tratatele de aderare şi politicile privind migraţia şi aceasta înseamnă să respectăm principiul solidarităţii, al parteneriatului. Vrem o politică comună privind securizarea frontierelor externe ale UE.
"Aceasta înseamnă că avem nevoie de ajutorul altor state membre la controlul frontierelor, la patrulare şi aceasta înseamnă că nu numai Italia trebuie să salveze vieţi, ci trebuie să o facem împreună la Marea Mediterană, pentru că acolo este locul unde s-a născut civilizaţia europeană şi nu trebuie să se transforme într-un cimitir din cauza egoismului unora" a afirmat Sandro Gozzi.
În octombrie 2013 la câteva zile după drama de la Lampedusa în care şi-au pierdut viaţa peste 360 de imigranţi, Italia a lansat operaţiunea "Mare nostrum", în încercarea de a-i salva pe imigranţii plecaţi de pe coastele libiene către Europa la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.
Italia, singură în faţa migraţiei dinspre nordul Africii
Acum Marina italiană şi autorităţile de la Roma afirmă că această ţară este aproape singură în lupta împotriva afluxului de imigranţi care încearcă să debarce pe coastele europene şi de la cartierul său general din Roma ea face apel la ajutor din partea celorlalte ţări ale UE.
Reamintind agenda priorităţilor preşedinţiei italiene, secretarul de stat pentru afaceri europene al Italiei, a arătat că aceasta se va concentra pe implementarea unor politici cum ar fi Uniunea bancară, finalizarea acordurilor de parteneriat, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.