Acţiunea externă a UE "trebuie să fie revizuită"
Europarlamentarii cer Înaltului reprezentant pentru politică externă al UE să joace un rol proeminent în promovarea iniţiativei politice din Libia şi să contribuie la o încetare a focului cât mai rapidă.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 11 Mai 2011, 20:21
Parlamentul European cere revizuirea serviciului de acţiune externă al Uniunii Europene, la nici jumătate de an de la înfiinţarea acestuia.
Uniunea Europeană va deschide în curând un birou de reprezentare în Benghazi, Libia, a anunţat, în plenul Parlamentului European, Înaltul reprezentant pentru politică externă şi de securitate, Catherine Ashton.
"Intenţionăm să deschidem un birou în Benghazi, pentru a continua să sprijinim populaţia din zonă", a declarat Catherine Ashton.
Declaraţia a avut loc în cadrul unei dezbateri asupra politicii externe şi de securitate comună şi a prezentării a trei rapoarte pe această temă.
Într-o rezoluţie aferentă unuia dintre rapoarte, europarlamentarii cer Înaltului reprezentant să joace un rol proeminent în promovarea iniţiativei politice din Libia şi să contribuie la o încetare a focului cât mai rapidă.
De asemenea, în document se arată că ţelul UE ar trebui să fie demisia lui Muammar Gaddafi şi oferirea de ajutor umanitar în special în Misrata.
Însă, pentru a juca un rol important în regiune, Europa are nevoie de credibilitate, a atras atenţia liderul socialiştilor şi democraţilor, Martin Schultz.
"Germania, Belgia, Franţa, Anglia sunt furnizori de arme ai regimului Gaddafi. Cum putem fi credibili?", a întrebat Martin Schultz.
La şase luni de la lansarea serviciului de acţiune externă a UE, Parlamentul European cere deja o revizuire, un nou parcurs al politicilor de apărare şi de securitate europene.
Referitor la realizări, cea mai notabilă ar fi locul primit de Uniunea Europeană la Organizaţia Naţiunilor Unite.
Desigur, rămâne frustrarea de a nu avea încă drept de vot.
Într-o rezoluţie votată, Parlamentul European cere o reformă a Organizaţiei Naţiunilor Unite care să permită Uniunii Europene să aibă un loc permanent în Consiliul de Securitate ONU.
Reacţia UE la mişcările din Siria "este un dezastru uriaş"
La capitolul "aşa nu", eurodeputaţii au plasat situaţia din Siria.
"Reacţia Uniunii Europene la mişcările din Siria este un dezastru uriaş", a declarat în plen liderul ALDE, Guy Verhofstadt.
"Ieri am impus sancţiuni asupra Libiei, embargo militar, îngheţarea bunurilor şi conturilor din Uniunea Europeană şi interzicerea intrării pe teritoriul Uniunii pentru 13 lideri ai regimului", a intervenit cu argumente Catherine Ashton.
Popularii şi socialiştii s-au limitat să îi ceară reprezentantului european pentru politică externă şi de securitate, Catherine Ashton, să impună o voce mai puternică a Uniunii Europene în nordul Africii.
Însă, liberalii şi verzii nu doar că au criticat abordarea criticată drept dezechilibrată, dar au cerut includerea preşedintelui Bassar Al-Assad pe lista oficialilor sirieni sancţionaţi de UE şi, pornind de la situaţia din Belarus sau bănuirile cu privire la traficul de organe în Kosovo, revine în discursul european ce vizează afacerile externe tema promovării drepturilor omului.
Unul dintre documentele votate miercuri cere ca drepturile omului să fie plasate în fruntea agendei Uniunii Europene în relaţiile sale cu ţările terţe, inclusiv cu Rusia.